Zní to možná podivně, ale výroba takového květináče není nijak zvlášť složitá a výsledný efekt rozhodně stojí za to. „Starší ručník jednoduše zastříhneme do nějakého tvaru – ať už do čtverce nebo obdélníku,“ vysvětluje výtvarnice a dodává, že dále budeme potřebovat víceméně již jen cement nebo beton. „Cement použijeme, pokud budeme chtít hladší povrch, beton nám naopak vytvoří hrubší strukturu s patrnými kamínky. Nebo můžeme přisypat do již hotové směsi suchou trávu, abychom získali zajímavě strukturovaný povrch.“

Co tedy budeme potřebovat:

  • starší ručník
  • cement nebo beton
  • starší kýbl
  • voda
  • gumové pracovní rukavice

Postup:

Do kýble nasypeme již předpřipravenou směs cementu, pomalu přiléváme vodu a mícháme na konzistenci husté kaše. Předem namočený a vyždímaný ručník ponoříme do rozmíchané cementové směsi a důkladně ho ze všech stran obalíme. Musíme pracovat rychle, neboť cement valem zasychá. „Tato práce by se jistě líbila dětem, které takovouto bahnitou hmotu mají moc rády a s oblibou s ní pracují,“ říká se smíchem Simona Michalcová a důrazně dodává, že doporučuje pracovat v rukavicích, neboť tato směs opravdu hodně vysušuje ruce.

Ručník necháme ještě chvíli nasáknout a mezitím si připravíme stojánek, podle kterého budeme svůj budoucí květináč modelovat. Použijeme k tomu jiný květináč obdobných rozměrů. Přes něj nejprve navlékneme igelitový pytlík, abychom zabránili jeho umazání a aby šel nový květináč dobře sundat.

Vyndáme ručník namočený v cementu z kýblu a přehodíme ho přes připravený starý květináč, podle nějž budeme modelovat. Naaranžujeme jej tak, jak chceme, aby náš finální výrobek vypadal, a necháme dva dny schnout. Po této době a ještě, než jej sundáme z „kopyta“, ho můžeme dozdobit. Ať již barvou, patinou či různými druhy úvazů mašlí z nejrůznějších starých látek či dalších materiálů. „Já mám ráda patinu, a tak bych jej jen s pomocí bílé barvy a houbičky na nádobí zlehka přetřela a přebrousila hrany,“ prozrazuje svůj tip paní Michalcová.

Hotový květináč sundáme ze stojanu, otočíme vzhůru nohama, položíme na stůl a můžeme do něj vložit hrnkovou květinu.

Na přesný postup se podívejte ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Váš Prima receptář: Květináč z ručníku Prima TV/BPŽ

Celý pořad Váš Prima receptář sledujte v neděli 4. června v 11:55 na Primě.