Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

8 tipů, jak zútulnit každou lodžii či balkon

/
  • Rostliny na balkoně vytvářejí přívětivou atmosféru a je příjemné se na ně dívat, ale musíte se před tím, než je začnete pěstovat, rozhodnout, kolik času jim hodláte věnovat.
    Rostliny na balkoně vytvářejí přívětivou atmosféru a je příjemné se na ně dívat, ale musíte se před tím, než je začnete pěstovat, rozhodnout, kolik času jim hodláte věnovat. (shutterstock.com)
    14. června 2017 ● 06:00

    Není nad to, dát si snídani či odpolední kávu na čerstvém vzduchu nebo večer jen tak posedět a se sklenkou vína v ruce pozorovat hvězdy. Pokud nevlastníte zahradu, můžete k relaxaci na čerstvém vzduchu využít třeba i panelákový balkon. Ten často slouží jen jako odkladiště přebytečných věcí. Stačí ale pár drobných změn a může se z něj stát místo, kde načerpáte sílu a energii.

  • 1.

    Začněte od podlahy


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Balkonová podlaha nebo dlažba působí často velmi studeným a neosobním dojmem, což velmi negativně ovlivňuje vnímání celého prostoru. Prostředí balkonu snadno a rychle zpříjemníme balkonovým kobercem nebo dřevěnými podlahovými dlaždicemi. Koberce mají tu výhodu, že se dají stříhat a upravovat podle potřeby, jsou voděodolné, a pokud se zašpiní, stačí je jen opláchnout vodou. Dřevěné dlaždice či rohože lze zase různě barvit a mořit, a přizpůsobit je tak celkové barevnosti balkonu. Zvolením vhodné barvy pak ovlivníme celkový dojem balkonu.

     

    Zajímá vás, jak svým dětem vytvořit útulný koutek za pár stovek? Inspirujte se v našem videu:

    Video
    Video se připravuje ...

    Udělejte svým dětem útulný koutek za pár stovek! Adam Balažovic


  • 2.

    Hrajte si s prostorem

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Při pořizování balkonového nábytku vycházejte ze svých potřeb: Když se rádi sluníte, je křeslo na opalování nezbytností. Pokud ale chcete využívat balkon jako místo k letnímu snídání, je jídelní stůl důležitější. Pokud vybíráme nejvhodnější materiál, měli bychom brát zřetel i na jeho praktickou údržbu. Poměrně odolné je dřevo z dubu a modřínu, pro občasné posezení se dá použít i smrk a borovice. Cizokrajné dřeviny, jako třeba akát, také dobře odolávají vlhkosti a mrazu. Efektně a esteticky vypadá i nábytek z ratanu nebo z proutí, ale musíme vybírat jen kusy odolné nepřízni počasí. Vhodné jsou pro tenhle účel kámen, dřevo, kov, ocel, někdo neopovrhne ani plastem.

     


  • 3.

    Využijte prostor i do výšky

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Lavice s úložným prostorem a nástěnným panelem se vejde na většinu balkonů. Nabídne vám dost místa na květiny či bylinky, na uskladnění zahradnického náčiní a také příjemné místo k sezení. Dobré je taky myslet na to, aby nábytek byl stohovatelný nebo skládací. Lehce tak vytvoříme prostor pro jinou aktivitu, kterou chceme na balkoně provozovat.

     


  • 4.

    Večerní romantika


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Pokud chceme využívat balkon také večer, je vhodné se zamyslet nad balkonovým osvětlením. Kdo má to štěstí a má elektřinu zavedenou i na balkoně, asi zvolí k osvětlení nástěnnou lampu. Ostatní ale nemusí věšet hlavu – různé lucerničky na svíčky nebo ledky balkon také dobře osvětlí, a navíc mu dodají příjemně útulnou atmosféru. Když na balkon svítí slunce téměř celý den, není nic snazšího než využít energii zdarma a pořídit solární osvětlení. Lampionky, skleněné svícínky, lampičky, nebo lampu na stůl.

     


  • 5.

    Teplo, i když je nevlídno


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Zasklený balkon je ideální pro ty, kteří si chtějí užívat balkonu po celý rok. V zimě to ale na posezení na balkoně stejně moc není. Pomůže nám teplomet, který zasklený balkon zahřeje. O balkónovém infrazářiči mohou uvažovat i majitelé nezasklených balkonů, kteří rádi posedí na balkoně i při chladnějších letních nocích. Při nákupu tepelného ohřívače je ale třeba se poradit v obchodě o vhodnosti použití konkrétních modelů pro váš balkon.

     


  • 6.

    Bedny, bedýnky, tajemné schovávačky


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Balkon často slouží jako odkladový prostor pro všechno možné, co v bytě mít nechceme nebo nemůžeme. Často to dopadá tak, že je na balkoně velký nepořádek a pro samé harampádí se na něj ani nevejdeme. Po rozmyšlení, co z toho všeho opravdu potřebujeme a co půjde pryč, by měla přijít fáze, kdy se rozhodneme, jaký vhodný úložný nábytek pořídíme. Jelikož máme většinou omezené prostorové možnosti, nářadí nebo jiné odložené věci můžeme nechat ležet v dřevěných bednách, které zároveň budou sloužit jako lavice k sezení nebo jako plocha pro květináče.

     


  • 7.

    Budiž stín


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Pokud je váš balkon příliš otevřený nebo na něj svítí slunce až moc, je čas začít uvažovat o různých podobách zastínění. Existuje řada možností, jak se na balkoně chránit před sluncem nebo větrem. Vyberte si vhodný slunečník nebo zástěnu. Jednoduše ji připevníte k zábradlí balkonu a ona vás ochrání před rozmary počasí i před zvědavými pohledy. Kromě toho můžeme sami přispět svou vynalézavostí. Zastínění z popínavých rostlin nebo třeba z bambusu vyrobený „slunolam“ jsou jen některé z mnoha příkladů, jak tento problém řešit.

     


  • 8.

    Zeleň bez práce


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Rostliny na balkoně vytvářejí přívětivou atmosféru a je příjemné se na ně dívat, ale musíme se před tím, než je začneme pěstovat, rozhodnout, kolik času jim hodláme věnovat. Jezdíváte např. v létě na delší dovolené a nemáte hodného souseda? Potom si vybírejte z těch rostlin, které nepotřebují zalévat tak často. Také existují zalévací systémy, které zavlaží květiny v pravidelných intervalech. Při pořizování květin je třeba dbát i na polohu balkonu – například jak dlouho tam svítí slunce, zda tam prší nebo jestli květiny nebudou trpět ve větru.

    Na balkoně se daří spoustě druhů zeleniny. Rajčata, jahody, bylinky a dokonce i sloupovité a zakrslé formy ovocných druhů poskytují široké možnosti pro pěstování na omezené ploše balkonu.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

mrazkova@tiscali.cz: Děkuju za super tipy, už se těším, až nám ten balkón na jaře pořádně uklidím a zútulním. Na podzim jsme si ho nechali zasklít a dokonce jsme si tam dali i látkové rolety, abychom tam měli trošku soukromí. Po více info - http://www.mk-rolety.cz/latkove-rolety/

(25. 02. 2018 18:48)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy