„Zahradnická technologie šla v posledních letech velmi kupředu, a tak můžeme vzrostlé stromy zasazovat v podstatě po celý rok, snad jen s výjimkou kruté zimy,“ říká s úsměvem zahradník Stanislav Flek v odpovědi na otázku, kdy je nejvhodnější doba pro výsadbu, a dále vysvětluje, že stromy jsou pěstovány ve speciálních kontejnerech, které jsou opatřeny drobnými vzduchovými otvory. Ty zajišťují správný růst kořenů bez deformací. „Kořeny jsou pro strom to nejdůležitější. Jsou to pro něj ústa i nohy, kterými se ukotvuje v půdě.“

V kontejnerech lze podle slov odborníka pěstovat veškeré stromy, ovšem nejčastěji se setkáme se stromy zajímavými a pro pěstitele atraktivními, jako jsou například okrasné jabloně. Běžně můžeme narazit také na stromy malokorunní, které jsou vhodné do zahrad a parků, jako je například kulatá lípa či sloupovité habry. Vzrostlejší stromy, které lze koupit v profesionálních zahradnictvích, jsou zhruba pět až deset let staré, záleží na kultivaru.

Poslechněte si rady odborníka ohledně sázení stromů:

Video
Video se připravuje ...

Kdy sázet stromy? odborník poradí! Prima FTV/BPŽ


Skromnějším pěstitelům jsou určeny tzv. dřeviny na kmínku. „Mají tu výhodu, že jsou cenově daleko přijatelnější než velké stromy, a navíc je zde celá řada nejrozmanitějších kultivarů, různobarevných listů nebo různě rostoucích dřevin,“ popisuje zahradní expert.

Pokud bychom vzrostlejší dřeviny sázeli právě nyní, v létě, musíme pamatovat na to, že je umisťujeme do země v době, kdy je hodně slunce, a nejdůležitější je proto závlaha. „Těm velkým stromům bychom měli jednou za deset dnů dopřát tak šedesát až osmdesát litrů vody, menším pak deset až patnáct litrů,“ doporučuje pan Flek. „Není na škodu strom po výsadbě tak na dobu zhruba tří týdnů přiclonit.“ Vysazení menších stromků by měl zvládnout každý zručnější zahradník, na velké stromy je lepší povolat specializovanou firmu, která se zaručí za odvedenou práci i za zdárný růst samotné dřeviny.

Celý pořad Váš Prima receptář sledujte v neděli 11. června v 11:50 na Primě.