Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

5 rad, jak vybrat správnou matraci. Záda už vás bolet nebudou!

/
  • Do matrace, na které budete spát každý den, se vyplatí investovat.
    Do matrace, na které budete spát každý den, se vyplatí investovat. (shutterstock.com)
    1. února 2017 ● 06:00

    V noci se na posteli pořád převalujete, nemůžete usnout nebo se často budíte a ráno vstáváte rozlámání? Problém může být v matraci. Ta má totiž na kvalitu spánku obrovský vliv. Je proto důležité pořídit si takovou, která vám bude nejvíc vyhovovat. Nezapomeňte, že kvalitní matrace vám uleví od bolestí zad a kloubů, vyřeší problémy s věčně ucpaným nosem nebo nateklýma nohama.

  • 1.

    Nekupujte ji v hypermarketu


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Pokud se rozhodnete pořídit si novou matraci, nákup neuspěchejte. Je pravda, že ji seženete za „pár korun“ už i v každém větším supermarketu. Taková matrace ale rozhodně není vhodná pro každodenní použití. Pořídit ji můžete například do pokoje pro hosty. Do matrace, na které budete spát každý den, se ale už vyplatí investovat. Uvědomte si, že vám bude sloužit dalších deset až patnáct let. Navštivte proto raději přímo specializovanou prodejnu, kde je široká nabídka, a navíc vám odborně proškolený personál pomůže s výběrem.

     

    Zajímá vás, jak se dá nudná ložnice proměnit luxusní království za pouhých 1700 korun? Podívejte se na video:

    Video
    Video se připravuje ...

    Bytová revoluce: Z nudné ložnice luxusní království za 1700 korun! Adam Balažovič


  • 2.

    Zaměřte se na tvrdost

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Ta by měla při výběru být jedním z nejdůležitějších faktorů. Obecně platí, že lidé s vyšší váhou by si měli vybírat matrace tvrdší, naopak lidé s nižší váhou si mohou vybírat i z těch měkčích. Důležitý je ale i způsob spaní. Pokud spíte po větší část noci na boku, měli byste zvolit měkčí matraci, pokud na zádech nebo na břiše bude pro vás vhodnější matrace tvrdší. Posledním faktorem je pak věk. Děti potřebují pro zdravý růst a vývoj spíše pevnější matraci se střední tvrdostí, u mladých lidí je zájem o tužší matrace, a čím je člověk starší, měl by použít měkčí a elastičtější matrace.

     


  • 3.

    Zorientujte se v materiálech


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Ty tam už jsou naštěstí časy, kdy byly všechny matrace stejné. Dnes se na jejich výrobu používá hned celá řada moderních materiálů, které mají odlišné vlastnosti a jsou různě vhodné pro rozdílné uživatele.

     

    Matrace ze studené pěny vynikají výbornou elasticitou, tvarovou stálostí a dlouhou životností. Díky velké pórovitosti materiálu dochází k dobré provzdušněnosti a odvodu tepla. Vzhledem k možnosti kombinovat různé tuhosti pěn je možné docilovat dobré opory těla a páteře.

     

    Matrace z takzvané líné pěny se při kontaktu s tělesným teplem pružně přizpůsobuje anatomii těla, stabilizuje tělo v optimální poloze pro spaní, takže se uživatel během noci méně otáčí, což přispívá ke klidnému a kvalitnímu spánku. Dochází ke zmírnění bolesti zad a také to má pozitivní vliv na krevní oběh.

     

    Ekologicky smýšlející zákazníci zase ocení matraci z bio pěny, u které jsou suroviny původně vyráběné z ropy nahrazené surovinami z přírodních olejů. Výsledkem jejich použití jsou vyšší elasticita matrace, tvarová stálost a výborné ortopedické vlastnosti. Navíc má jejich používání pozitivní dopad na ekologii.

     

    U pružinových matrací už nemusíte mít obavy, že vás pružiny budou po čase píchat do zad, jako tomu bylo v minulosti. Pružiny jsou chráněny roznášecí vrstvou impregnovaného silného filcu, který zabraňuje jejich průniku z matrace. Navíc často bývají jednotlivé pružiny navzájem spojeny přídavnými pérky tak, aby se nemohly uvolňovat.

  • 4.

    Nepodceňte rozměry


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Pokud měníte starou matraci za novou, je nejlepší si tu původní přeměřit. Tak snadno zjistíte, jak velkou matraci budete potřebovat. Obecně platí, že důležitými parametry jsou šířka, délka a výška matrace. Ideální délka matrace by měla být o dvacet centimetrů delší, než je výška uživatele. Co se týče šířky, nejčastěji se volí matrace s šířkou minimálně osmdesát centimetrů, případně více. Podstatnou roli hraje také výška. Matrace musí být vyšší než rám postele, ideální výška je šestnáct až dvacet centimetrů.

     


  • 5.

    Nenechte se oklamat


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Přívlastky „zdravá‘“ a „ortopedická“ má dnes skoro každá matrace. Často jde ale jen o trik, jak nalákat zákazníka. Kvalitní ortopedická matrace je většinou klinicky testovaná na správné rozložení váhy těla. Vyznačuje se proměnlivou tvrdostí, čímž jsou vytvářeny podmínky pro ideální držení páteře, celkové uvolnění těla a všeobecnou regeneraci při spánku.
    Pojem zdravotní matrace může být použit jen tehdy, když výrobek disponuje speciálním certifikátem, ať už se jedná o matrace hypoalergenní, hygienické nebo pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko. Kupujete-li tedy matraci s jakýmkoliv přívlastkem, je určitě dobré si příslušné certifikáty vyžádat a pečlivě je prohlédnout.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2

Josef124: My jsme výběr matrace nijak extra neřešili, protože naštěstí ani já a ani manželka nemáme problém se zády a vyspíme se téměř kdekoliv . V posteli teď máme pěnové matrace, které jsme si objednali v loni z http­s://ww­w.ves­na.cz­/matra­ce a spí se nám na nich jak jinak než dobře .

(21. 01. 2021 09:18)

koliaska: Tyjo, když si vzpomenu na svoji starou matraci, tak mě z toho hned začínají bolet záda. Ta byla vážně strašná. Ještě štěstí, že už jsem se jí zbavila. Teď mám novou od http­s://ww­w.st­udio­matra­ce.cz/ a ta je nesrovnatelně lepší. Nejen že z ní nebolí záda, ale také se každé ráno probouzím mnohem víc odpočatá.

(28. 06. 2019 22:03)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy