Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Jak se zbavit zápachu z přepáleného oleje snadno a rychle

/
  • (iStock)
    28. června 2017 ● 06:00

    Smažené řízky jsou prostě báječná věc. Jenže odér, který se pak line celou kuchyní ze záclon a přilehlých textilií v celém bytě, už tak super není. Jak se zápachu co nejúčinněji zbavit?

  • 1.

    Větrejte dřív, než začnete vařit

    Autor: iStock.com

    Nejlepším řešením problémů je jim předcházet. A totéž platí, když se chcete vyhnout zápachu z přepáleného oleje v kuchyni. Pokud tam máte okno, otevřete ho dokořán a zapněte digestoř. Tím, že vzduch bude v místnosti cirkulovat, brzy odejde pryč, a to včetně přepáleného oleje.

  • 2.

    Nechte ocet působit přes noc

    Autor: shutterstock.com

    Pokud jste něco smažili navečer nebo jste to tak přehnali, že ještě večer je zápach cítit, můžete zkusit provonět kuchyň přes noc. Stačí, abyste v ní nechali mísu s octem, jedlou sodou nebo kávovou sedlinou. Tyto látky totiž dokážou zápach absorbovat.

  • 3.

    Přebijte zápach upečením koláče

    3493371:gallery:true:true

    Vůbec nejlepším řešením, jak se zbavit zápachu ze smažení, je přebít ho jinou vůní vaření. Třeba dobrým koláčem. Jde jen o to si všechno správně naplánovat a do pečení se pustit až poté, co jste celou kuchyň zahalila do olejového odéru.

  • 4.

    Okamžitě kuchyň vyčistěte

    Autor: Shutterstock.com

    Je to sice otrava, ale ušetříte si tím spousty práce. Jakmile dovaříte a budete mít pocit, že v kuchyni cítíte přepálený olej, pusťte se do úklidu. Umyjte hrnec nebo pánvičku, kterou jste používali. Stejně tak sporák, který určitě bude lehce zacákaný, a otřete i linku a dlaždičky kolem. Tím se dokonale zbavíte všeho oleje, který se dostal tam, kam neměl. Jediné místo, kde je přípustný, je talíř s jídlem.

  • 5.

    Vytvořte si domácí vůni

    Autor: profimedia.cz

    Pokud došlo na nejhorší a nepomohlo nic z předešlých rad, můžete si doma vytvořit čistič ovzduší. Něco, čím olej přebijete. Do malé pánvičky napusťte trochu vody, přidejte olej a pomalu ho přiveďte k varu. Jak se začne tekutina vypařovat, zápach pohltí. Někteří lidé přidávají do tekutiny ještě bobkový list, rozmarýn, vanilkový extrakt, citron nebo skořici. Kromě toho, že pohltí pach, ještě váš byt provoní.

  • 6.

    Zavřete dveře do okolních místnosti

    Autor: iStock

    Zatímco okna je dobré otevřít dokořán, se dveřmi tak rozvášněná nebuďte. Naopak! Pokud máte v kuchyni dveře, zavřete je. Stejně tak zavřete v bytě dveře do všech pokojů, kam nechcete, aby se zápach při vaření dostal. Je dotěrný a vleze úplně všude! A věřte, opravdu se vám pak nechce spát v ložnici, kde si připadáte jako ve friťáku.

  • 7.

    Pořiďte si vonné svíčky

    Autor: Shutterstock.com

    Vlastně asi úplně nejjednodušším trikem, jak se zbavit nevábného zápachu z vaření, je zapálit vonné svíčky nebo tyčinky. Speciálně tyčinky dokážou polapit nepříjemné vůně a váš byt naopak provonět tím, co máte nejraději.

Přidat názor
Počet komentářů: 4

hajne: Dva dny před smažením je dobré se vysrat do rohu blízko kamen,odér ze smažení pohltí odér z hovna.

(02. 02. 2018 11:28)

11karel11: Který žebrák smaží na přepáleném oleji. Po každém smažení olej likvidujeme.

(17. 08. 2017 18:33)

wien:  Super je vykouřit kadidlem. nejlepší je lampička na čajovou svíčku s mrizkou nahoře, nečadí to jako jinak na uhlí 😊 navíc jsou super pryskyřice, které jsou z jiných stromů než kadidelniku, ta je dobrá na vánoce 😉 po prokouřeni vyvětrat a hotovo 😁 je to dobré i proti ostatním zápachům, třeba pejsek, a i to ovzduší desinfikuje 👌

(28. 06. 2017 18:51)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy