Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babské rady na úklid: Do trouby dejte sůl, na kohoutek mouku

/
  • Úklid chytře? Není problém!
    Úklid chytře? Není problém! (istock.com)
    1. října 2023 ● 06:01

    Taky vám posvítilo sluníčko do oken a vy jste si povzdechli, že je čas na pořádný úklid? Bude s ním sice trochu práce, ale ten pocit, že se všechno jen leskne, je k nezaplacení. A jelikož čisticí prostředky nejsou zrovna levné, využijte osvědčených rad našich babiček. Na co můžete využít suroviny, které se vám schovávají ve spíži?

    Autor: iStock.com

    Taky nesnášíte čištění trouby? Pomáhá, když ji trošku nahřejete a připálená místa posypete solí. Nechte troubu vychladnout a vyčistěte ji hrubším kartáčem. A na závěr všechno otřete vlhkým hadrem. Sůl je skvělá i na čištění koberců. Rozsypte ji na něj, jeden den zašlapávejte a pak vyluxujte.

  • 1.

    Čaj, ocet, cibule a citron

    Autor: Shutterstock.com

    Velkého lesku při mytí oken dosáhnete, když do teplé vody přidáte trochu octa a citronové šťávy. Čaj si skvěle poradí se zaschlými kapkami, citron a ocet výborně odmašťují, a pokud je někde opravdu trvalá špína, zabere cibule, kterou postižené místo potřete.

     

  • 2.

    Cibule

    Autor: shutterstock.com

    Vypadá občas vaše varná deska jako oranice? Vztekali jste se desítky minut nad tím, že se nemůžete zbavit zaschlých kruhů od přeteklých kastrolů? Tak nezoufejte, zachrání vás úplně obyčejná cibule. Šťávou z ní špínu potřete a za 12 hodin všechno zmizí.

     

  • 3.

    Černý čaj

    Autor: scom, profi media.cz

    Patlají vám děti po podlaze a nábytku? Možná by vás to ani nenapadlo, ale otisků prstíčků vašich miláčků se dokonale zbavíte pomocí studeného černého čaje. Podlahu, laminát nebo dřevěný nábytek jím potřete, nechte chvilku působit a pak už jen doleštěte suchou utěrkou.

     

  • 4.

    Olej s vonnou esencí

    Autor: Shutterstock.com

    Do rozprašovače dejte vodu, trochu rostlinného oleje a ovoňte ho trochou esence podle svého gusta. Na zašlou dřevěnou podlahu nebo prach na dřevěných policích směs nastříkejte a suchou utěrkou hned setřete. Povrchu se obnoví ztracený lesk a navíc se vytvoří ochranný film.

     

  • 5.

    Ocet

    Autor: shutterstock.com

    Ocet je při úklidu domácnosti velký pomocník. Tak například koberce. Na jejich osvěžení skvěle zabírá, když je přejedete kartáčem namočeným do octové vody. Ocet výborně funguje i u kožených sedacích souprav. Po vyčištění jen nezapomeňte potřít kožený povrch lněným olejem, a když se trochu vsákne, vyleštěte sedačku suchou utěrkou.

  • 6.

    Mouka

    Autor: Shutterstock.com

    To by vás možná nenapadlo, ale na lesklé a chromované povrchy (aby byly opravdu lesklé) použijte hadřík, na který vysypete mouku. Výsledkem budete velice příjemně překvapení!

  • 7.

    Prášek do pečiva

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud z odpadu dřezu nebo umyvadla cítíte nepříjemný zápach, vysypte do něj tři pytlíčky obyčejného prášku do pečiva. Odpad potom zalijte horkou vodou s octem a uvidíte ten šrumec!

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy