Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Seznamte se s Lucky Bamboo! Nejlepší pokojovkou pro líné

/
  • Lucky Bamboo můžete pěstovat ve vodě, hydrogelu, i v substrátu.
    Lucky Bamboo můžete pěstovat ve vodě, hydrogelu, i v substrátu. (shutterstock.com)
    25. června 2017 ● 06:00

    Obklopujete se rádi zelení, jenže každá pokojová rostlina vám dříve či později uschne nebo naopak uhnije kvůli přelití? Pak je právě "šťastný bambus" tou pravou květinou pro vás. Poroste vám dokonce i v koupelně nebo na konferenčním stolku v tmavém rohu místnosti. A nepotřebuje žádnou speciální péči. Poradíme vám, jak ho správně pěstovat a množit.

  • 1.

    Pokojovka do nepohody

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Lucky Bamboo má šedozelené, mírně zkroucené listy a dorůstá výšky až jednoho metru. Bude se mu dařit v místnosti s okny orientovanými na západ. Umístění na plném slunci nesnáší, proto bez potíží roste i na konferenčním stolku, v kanceláři či na poličce v koupelně. Ani na teplotu není rostlina příliš náročná. Běžně jí stačí teplota okolo 15 °C, v zimě vydrží i teploty od 8 do 10 °C. Je jednou z mála pokojových rostlin, které vyžadují jen minimální péči. Lucky Bamboo je velmi vhodný pro hydroponii, tedy pěstování ve vodě, hydrogelu nebo v substrátu.

     

    Pokud se chcete více dozvědět i o dalších pokojových květinách, které nepotřebují zvláštní péči, podívejte se na následující video:

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Květiny, kterým stačí i minimum péče Adam Balažovič/BPŽ

  • 2.

    Pěstování ve vodě

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Nejpohodlnější a nejsnazší způsob je pěstování jen tak ve vodě ve váze či jiné nádobě.  Stonky se pro lepší stabilitu fixují oblázky, skleněnými kuličkami nebo jiným dekorativním materiálem. Tehdy je však nezbytné vyměnit vodu nejméně jednou za tři týdny. Doporučuje se používat vodu balenou, která se nekazí, oproti obyčejné vodě z kohoutku. Kořeny nenecháme vyrůst více než jeden až dva centimetry a v případě potřeby je zakrátíme. Přitom odstraníme odumřelé a hnijící kořeny.

     

  • 3.

    Pěstování v substrátu


    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Lucky Bamboo má stejné nároky na pěstování v nádobách jako všechny ostatní dracény. Potřebuje dobrou drenáž zakrytou vrstvou písku a běžný substrát pro stálezelené pokojové rostliny. Proti vysychání a také z dekoračních důvodů se povrch substrátu zakrývá oblázky či keramzitem.
    Vzhledem k tomu, že má Lucky Bamboo silný kořenový systém, je vhodné zvolit vysoké, ale ne příliš široké nádoby.

     

    Lucky Bamboo v substrátu přesazujeme po dvou až třech letech. Při pěstování v miskách je nutné častější přesazování. Běžně stačí přihnojování od března do srpna tekutým hnojivem pro stálezelené rostliny jednou za dva týdny. V zimě pak jednou měsíčně.

     

  • 4.

    Dlouhodobý efekt za minimální péči

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Když se stonky Lucky Bamboo táhnou příliš do výšky, a původní naaranžování tak začne postrádat smysl, je čas pomýšlet na „výchovný“ řez, jehož dalším produktem budou nové rostliny. Řez vedeme asi dva centimetry nad očkem. To je místo, odkud vyrůstá nový list. Sazenice necháme zakořenit ve vodě nebo je nasázíme do substrátu. Ale pozor, řez na mateční rostlině musíme zamáznout horkým voskem, aby stonek nevysychal, jinak o ni přijdeme.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy