Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hmyz útočí! Víme, jak zmenšit otok a zbavit se svědění

/
  • K vůním, které nemají komáři moc v oblibě, patří levandulová a cibulová.
    K vůním, které nemají komáři moc v oblibě, patří levandulová a cibulová. (Shutterstock.com)
    19. července 2017 ● 06:00

    Štípance od komárů a muchniček, vosí a včelí žihadla, mravenčí kousance. I to bohužel k létu neodmyslitelně patří. Nepříjemné následky se však dají zmírnit. Pomoci vám mohou běžné bylinky. Poradíme vám, kterou, jak a na co využít i jak si vyrobit účinný domácí repelent.

  • 1.

    Zbavte se rychle otoků!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Pokud vás už něco píchne a následně se dostaví svědění, bolest, zčervenání nebo otok, okamžitě dezinfikujte postižené místo. Jestli nemáte po ruce nic lepšího, použijte alespoň vodu a píchnutí omyjte. Výborně poslouží i okurka. Oloupejte si ji, nastrouhejte a přiložte na opuchlá místa. Okurka příjemně chladí, a navíc oteklá místa alespoň trošku splasknou.

     

    Na zahradách lehce najdete listy jitrocele a šalvěje, které vám rovněž pomohou. Seberte si několik lístků rostlin a rozmačkejte je, abyste získali šťávu. Potřete jí čistý kapesník nebo obklad a ten nechte na štípnutém místě, dokud neuschne. Poté ho vyměňte za další.

     

    Víte, že nemusíte utrácet za repelenty plné chemických látek? Účinný a zároveň voňavý repelent, který vás ochrání před klíšťaty i komáry, si můžete snadno a rychle vyrobit doma. Návod najdete v následujícím videu:

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité. BPŽ/Adam Balažovič

  • 2.

    Po vosím a včelím bodnutí

    Kvůli vose se srazila dvě auta.
    Autor: Foto PČR

     

    Pokud si na vás sedne včela nebo vosa, nesnažte se ji zabít či odehnat. Zůstaňte v klidu nebo dělejte velmi pomalé pohyby, dokud sama neodletí. Včely nejsou agresivní, pokud vás však nějaká píchne, vyndejte si žihadlo a místo zklidněte šťávou z petržele či medem.

     

    Z rostlin sáhněte po meduňce, která snižuje otok při včelím bodnutí a svědění. Čerstvou meduňku rozmačkejte a přiložte na bodnutí. Píchne-li vás vosa do pusy nebo na tvář, přiložte kostky ledu.

     

  • 3.

    Bleší a mravenčí útoky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Po mravenčím řádění si můžete dopřát k uvolnění podrážděných míst koupel s pěti litry odvaru z rozmarýnu, ořešáku, heřmánku a levandule. Blechy zanechávají malé červené ranky a potřít si je můžete odvarem z pelyňku, routy, rozmarýnu a citronové kůry.

     

  • 4.

    Zažeňte komáří upíry!

    Autor: Foto: ilustrační foto scom

     

    Komáři vám mnohdy mohou připadat jako malí upíři – a zrovna tak nemají rádi česnek. Lidé, kteří konzumují česnek a hřebíček, si je drží pěkně od těla. Česnek pomůže i při komářím štípnutí, stačí, když si s ním promnete zasažené místo. Dobře budou účinkovat i citron nebo med. Skvělá je i tinktura z arniky.

     

    K vůním, které nemají komáři moc v oblibě, patří levandulová a cibulová. Svazečky heřmánku, eukalyptu, bazalky, máty, pelyňku nebo meduňky si pověste během léta do místností a tím komáry odežeňte.

     

  • 5.

    Odpuďte je heřmánkem

    a
    Autor: profimedia.cz

     

    Připravit si můžete jednoduchý domácí odpuzovač hmyzu. Vezměte hrstku čerstvých květů heřmánku, jeden hrnek olivového oleje, osm dobře nakrájených stroužků česneku. Heřmánek v oleji dejte po dobu dvaceti minut vařit na mírný oheň, potom ho nechte trochu vychladit a přidejte česnek.

     

    Vše nechte ve vzduchotěsné nádobě na teplém místě po dobu dvou týdnů a každý den směs promíchejte. Poté nálev přefiltrujte a přelijte do sklenice. Kromě toho, že jde o účinný repelent proti hmyzu, uleví vám i při bolesti po štípnutí.

     

  • 6.

    Připravte si přírodní repelenty

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Nálev z bazalky je dobrým přírodním repelentem. Dalším tišicím prostředkem po hmyzím bodnutí a současně k odhánění komárů je roztok z jitrocele a macešky. K výrobě tinktury si připravte několik listů jitrocele a macešky a také sedmdesátiprocentní alkohol. Budete potřebovat i kořen z ibišku a vodu.

     

    Nejprve rozdrobte listy jitrocele a macešky, dejte je do nádoby a zalijte alkoholem. Pokud seženete jen silný alkohol, zřeďte ho vodou. Nechte vyluhovat patnáct dní, směs se musí vyhnout slunečnímu světlu. Během louhovací doby občas zamíchejte a nakonec přefiltrujte do druhé nádoby.

     

    Poté si připravte odvar z kořene ibišku – čtvrt litru vody na každých pět gramů rostliny. Vařte deset minut a nechte třicet minut odpočívat. Přibližně byste měli získat dvě stě mililitrů odvaru – ty přidejte do padesáti mililitrů tinktury. Můžete dodat ještě osm kapek esenciálního levandulového oleje. Aplikujte přímo na postižené místo.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

ladybug: Používám ocet. Ochladí, ale také sníží svědění

(20. 07. 2017 04:53)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy