Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Avokádo: Jak poznat, že je zralé, i jak ho zamrazit

/
  • Konzistence dužiny zralého plodu by měla být krásně máslová.
    Konzistence dužiny zralého plodu by měla být krásně máslová. (iStock)
    17. července 2017 ● 06:00

    Avokado je plné vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Kromě toho má nízký obsah cukrů a obsahuje velké množství vlákniny. Je proto skvělé i při dietě. Určitě však víte, že přinést si domů tak akorát zralý exemplář, je téměř nadlidský výkon. Poradíme vám, jak ho poznat, aby už další nezralé avokádo nikdy neskončilo v koši.

  • 1.

    Jak poznat, že je zralé

    Avokádo
    Autor: Profimedia.cz

    Koupené avokádo obvykle chceme hned konzumovat. Právě tady ale často nastává problém. Na pultech našich obchodu jsou totiž často nabízeny kusy nedozrálé, nebo naopak přezrálé. U obojího platí, že je téměř nepoživatelné. Poradíme vám proto, jak snadno a rychle poznat vyzrálé a kvalitní avokádo

    Důvěřujte svým očím a prstům. Avokádo nejprve jemně ohmatejte. Správně zralý plod musí být měkký a pružný. Pak se zaměřte na oblast stopky. Pokud její zbytek nejde vyloupnout, jde o nezralý kus. Pokud se vyloupne lehce, ale dužina pod ním má nahnědlé nebo zcela hnědé zabarvení, jde naopak o plod přezrálý. U správně vyzrálého kusu stopku sice také vyloupnete poměrně snadno, pod ní ale musíte spatřit dužinu zelené, zelenožluté či nažloutlé barvy. Vyvarujte se také plodů s černými skvrnami na slupce.

    Po kterém avokádu v obchodě sáhnout, jak se do něj dostat a k čemu se hodí se dozvíte v následujícím videu:

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak poznat že je avokádo zralé a jak ho nakrájet Adam Balažovič

  • 2.

    Co s nezralým kouskem

    Zrání avokáda můžete urychlit.
    Autor: shutterstock.com

    Když ale ideálně zralý plod neseženete, můžete si domů přinést i ten nezralý a jeho zrání urychlit. Nepotřebujete k tomu nic speciálního. Stačí vám obyčejny hnědý papírový sáček a pár banánů, jablek, či rajských jablíček. Právě tyto druhy ovoce totiž produkují více etylenu, díky kterému ovoce dozraje, než jiné. Vložte je do sáčku, opatrně přidejte avokádo, sáček uzavřete a nechte ležet v pokojové teplotě na stinném místě. Průběžne ho každý den kontrolujte. Zralý by měl být za dva až pět dnů.

  • 3.

    Upečte ho!

    Pečené avokádo můžete hned natřít na toast.
    Autor: shutterstock.com

    Pokud se vám ale nechce několik dnů čekat, můžete nezralé avokádo upéct. Stačí ho jen zabalit do alobalu a vložit do trouby vyhřáté na devadesát stupňů Celsia. Doba pečení závisí na stupni zralosti a pohybuje se od deseti minut až po jednu hodinu. Změklé avokádo pak opatrně vybalte, rozkrojte, odstraňte pecku a dužinu namazejte na toastový chléb nebo jiné pečivo.

  • 4.

    Jak zamrazit avokádo?

    ..
    Autor: iStock.com

    Pokud se vám naopak podaří sehnat správně zralé plody, nebojte se nakoupit si je do zásoby. Čerstvé se sice dlouho skladovat nedají. Můžete si je ale zamrazit. Tímto způsobem ale není možné uchovat celé plody. Dužinu je třeba důkladně rozmačkat nebo rozmixovat a přidat čerstvou citronovou šťávu, která zajistí, že hmota nezhnědne. Pyré pak můžete naplnit do silikonových formiček na led a zamrazit. Skladovat ho můžete tři měsíce. Skvělé využití pro něj pak najdete třeba v populárním smoothie.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy