Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klíšťata útočí: Jak se nejlépe bránit

/
  • Klíšťata "neskáčou" na své oběti ze stromů, číhají při zemi, na stoncích trav.
    Klíšťata "neskáčou" na své oběti ze stromů, číhají při zemi, na stoncích trav. (Shutterstock)
    26. července 2017 ● 06:00

    Sezóna klíšťat je v plném proudu. Přinést si je můžete nejen z lesa, ale i z procházky městským parkem nebo třeba ze zahrady. Správná ochrana je proto na místě. Když už se to však stane, nepropadejte panice. Poradíme vám, jak klíště správně odstranit.

  • 1.

    Zákeřný vytrvalec

    Jedinou skutečně účinnou prevencí proti encefalitidě je očkování.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Klíště žije v travnatých porostech smíšených lesů, vyskytuje se na loukách, v zahradách i městských parcích, takže přinést si ho můžete prakticky z každé procházky. Travní porosty s výškou dvacet centimetrů až jeden metr jsou jeho nejoblíbenějším domovem. Na stoncích trav tam klíště číhá, až půjde kolem správný hostitel, kterého se přichytí. Speciální smyslové orgány mu dají vědět, jakmile se blíží vhodný hostitel, na němž pak s pomocí tykadel najde nejvhodnější místo k sání.

     

    Klíště dokáže sát jeden až dva týdny (hladovět může i rok) a za tu dobu zvětší svou velikost až třistakrát. Ostrá kusadla proříznou pokožku oběti a sosák se zpětnými háčky se uchytí v rance. Čím déle má klíště možnost sát, tím lépe se uchytí a je obtížnější ho odstranit. Právě sliny klíštěte jsou zdrojem nákazy dvou nebezpečných chorob – lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy.

     

    Návod, jak si vyrobit účinný domácí repelent, najdete v následujícím videu:

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité. BPŽ/Adam Balažovič

  • 2.

    Prevence je na místě

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Proti všem stadium klíštěte existuje celkem spolehlivá prevence:

     

    •     nosit světlé oblečení z hladkých materiálů znemožňujících uchycení klíštěte
    •     používat repelenty hlavně na nohy od kolen dolů, postřik opakovat dvakrát častěji, než je doba účinnosti stanovená pro jiný hmyz
    •     nesedat si nikde do trávy, neprolézat louky a porosty (chodit po cestách)
    •     během vycházky se několikrát prohlédnout, neleze-li po oděvu klíště
    •     chránit před klíšťaty i psy a kočky repelenty pro zvířata, případně obojky

  • 3.

    Neodkládejte prohlídku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Hned po návratu domů sundejte svrchní oděv a pečlivě ho prohlédněte a vyklepejte. Pak neméně pečlivě prohlédněte sebe a děti. Klíště vyhledává místa s jemnou pokožkou – podkolení jamky, podpaží, třísla, místa za ušima a nepohrdne ani intimními partiemi. Dětem proberte pečlivě i vlasy.

     

    Pokud jste nic nenašli, ještě nemáte vyhráno. Mrňavé klíště se může zakousnout teprve během několika hodin, takže je na místě prohlídku zopakovat ráno, nestyďte se požádat o pomoc členy rodiny pro kontrolu míst, kam si nevidíte.

     

  • 4.

    Je tam!

    Pozor na neopatrnou manipulaci s klíštětem
    Autor: Profimedia

     

    Odstranit klíště jakékoliv velikosti je zapotřebí bez dlouhých odkladů. Zapomeňte na dříve doporučované zakapávání olejem – roztoč se dusí a vyzvrací natrávenou krev a sliny zpět do rány, někdy vyvrhne i obsah střev. Mějte po ruce dezinfekční prostředek s jódem, kterým parazita zakápnete. Po chvíli s ním začněte lehce viklat do stran, šroubovat nemusíte, nemá žádný závit. Točením ho můžete přetrhnout, pokud se tak stane, dezinfikujte místo několikrát denně, hlavička se odhojí.

     

    Nesahejte na klíště holýma rukama. Buď použijte chirurgické rukavice, nebo si na jeho vytažení kupte některou z pomůcek prodávaných v lékárnách. Může to být pinzeta, háček, kartička – vše přizpůsobeno na různé velikosti roztoče. Vytažené klíště nemačkejte! Zabalte je do papíru a na nehořlavém podkladu vše spalte.

     

  • 5.

    Jak se pozná infekce?

    Je vhodná doba na očkování proti klíšťové encefalitidě
    Autor: Profimedia

     

    Vpich po kousnutí klíštětem zůstává mírně zarudlý několik dnů a postižené místo svědí. Pokud se skvrna nezvětšuje a nemění barvu, dá se předpokládat, že klíště nebylo infikované. Jakmile se ještě po víc jak týdnu skvrna neztrácí, naopak se rozšiřuje a její střed je bělavý, pak je třeba situaci řešit.

     

    Nejdéle do tří týdnů byste měli navštívit lékaře: lymská borelióza se projevuje příznaky podobnými chřipce, zvýšenou únavou a pocitem nepohody. Po každém kousnutí klíštětem byste měli omezit tělesnou námahu, vyvarovat se zbytečného stresu a hlavně slunění. Proti klíšťové encefalitidě se můžete nechat v předjaří očkovat, některé zdravotní pojišťovny hradí část vakcinace.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy