Jak na nakládaný hermelín? Naučíme vás ho krok za krokem!
Léto je období zavařování a nakládání, které svědčí nejenom sezónní zelenině, ale i sýrům! A kdo by nemiloval nakládaný hermelín v oleji? Uvidíte, že příprava je rychlá, snadná a v lednici vydrží několik měsíců.
1. Čisté a sterilizované sklenice
Ať už nakládáte hermelíny, utopence nebo okurky, sklenice musí být vždy dokonale čisté, suché a sterilizované. To proto, aby nedošlo ke kontaminaci jídla a bakterií. Poslední krok sterilizace nepřeskakujte, jinak se hermelíny zkazí. Sklenice s víčky důkladně umyjte a poté ponořte do hlubokého hrnce s vodou. Přiveďte k varu a povařte deset minut. Vyndejte, nechte uschnout a v případě, že chcete sklenice otřít, použijte vždy čistou utěrku.
VIDEO: Zkuste si vyrobit vlastní sýr i doma. Budete se divit, jak je to jednoduché!
2. Příprava ingrediencí před nakládáním
Hermelíny nikdy nenakládejte v celku, raději je rozřízněte na dvě poloviny a naplňte cibulí, kořením a bylinkami. Všechny použité suroviny musí být čerstvé a suché. Pokud se tedy rozhodnete přidat bylinky nebo feferonky, které předem umyjete, pořádně je osušte.
3. Hodně koření = dokonalý hermelín?
Není nic horšího, než nakládaný hermelín bez výrazné chuti. Nebojte se ho pořádně okořenit mletou paprikou nebo chilli. Uvidíte, že po čtrnácti dnech bude chutnat skvěle!
4. Jaký olej použít?
Na nakládání hermelínů je nejlepší slunečnicový olej. Pokud se rozhodnete přidat například sušená rajčata nebo olivy v oleji, využijte olej z nich a až poté dolijte slunečnicovým. Ze zdravotního hlediska je nejvhodnější řepkový olej.
5. Pryč se vzduchem!
Jakmile hermelíny navrstvíte do sklenice, jemně s ní bouchněte o kuchyňskou linku. Vytlačíte tak přebytečné vzduchové bublinky, kvůli kterým by se mohly sýry začít kazit.
6. Uskladnění hermelínů: V teple, nebo v lednici?
Prvních 24 hodin nechte sklenici s hermelíny v pokojové teplotě a přibližně třikrát protřepejte, aby se koření neusazovalo na dně. Poté hermelíny uložte do chladu (sklep nebo lednice). Takto naložené vydrží minimálně dva měsíce. První konzumaci doporučujeme až po týdnu. Nebudete-li jíst všechny hermelíny najednou, použijte vždy čisté náčiní na vyndavání.
7. Co se zbylým olejem?
Slunečnicový olej v žádném případě nevylévejte. Pokud jste postupovali správně a hermelíny se nezkazily, použijte zbylý olej do salátů i na smažení.
VIDEO: Zkuste tyto smažené mini mozzarely s rajčaty.