V dobách jednoduchých tlačítkových mobilů s monochromatickým displejem, které většinou vydržely bez nabíječky několik dní i týden, byly nejrozšířenějšími bateriemi nikl-kadmiové (Ni-Cd) akumulátory. Na jednu stranu byly velmi efektivní, protože dosahovaly velkého počtu nabíjecích cyklů, na straně druhé však byly náchylné na výkyvy teplot a trpěly postupným vybíjením.

Platilo u nich, že je lepší baterii zcela vybít a pak nabít znovu do plné kapacity, aby se předešlo vzniku tzv. paměťového efektu spojeného s postupným zmenšováním kapacity. Pro použití v mobilech byl takový dobíjecí cyklus nevhodný, protože nikdo nechce čekat, až se mu mobil vybije a někdy není čas čekat u nabíječky až do plného nabití.

Baterie ve smartphonech vydrží asi dva roky

Moderní smartphony už naštěstí dokáží interval podbití a přebití baterie hlídat samy. Dobrou kondici má baterie do 500 nabíjecích cyklů, poté se začnou její vlastnosti výrazně zhoršovat. To odpovídá zkušenostem z praxe. Pokud průměrně dobíjíte smartphone každého 1,5 dne, vydrží baterie zhruba 2 roky, pak se výdrž výrazně zhorší a je proto lepší zakoupit nový článek.

Úplné vybíjení a nabíjení do sta procent kapacity moderním lithiovým článkům dokonce nesvědčí. Čím více celých cyklů totiž lithiová baterie absolvuje, tím je blíže k okamžiku, kdy už nepůjde zprovoznit. Ideální je proto telefon v průběhu dne několikrát dobíjet a držet kapacitu baterie kolem 20 až 90 procent. Každým plným nabitím se zkracuje životnost akumulátoru o jeden cyklus.

S nežádoucím nabíjením „do plných“ souvisí také oblíbené nabíjení přes noc, protože to je nejdelší celistvý časový úsek, kdy smartphone nebereme do rukou. K plnému dobití na maximální kapacitu stačí zpravidla dvě až tři hodiny, připojení k síti po celou noc tak není potřeba. Nové typy baterií jsou ale naštěstí chráněny před přebitím a po naplnění kapacity se samy přestanou nabíjet.

Pozor na přehřívání baterie

S čím si nové akumulátory příliš nerozumí, jsou vysoké teploty. Mírné zahřátí článku při nabíjení je běžný jev. Měli bychom se ale vyvarovat činností, které mohou teplotu ještě zvýšit. Není proto například vhodné dávat telefon na noc pod polštář – ať už se nabíjí, nebo ne – nebo během parného léta za okno auta. Při nabíjení je též dobré vyndávat telefon z obalu, který sám o sobě teplo příliš dobře neodvádí.

Bateriím mobilních telefonů nesvědčí ani opačný extrém. Jedna z nebezpečných zrádných rad, které se čas od času objeví na internetu, je vložit dosluhující baterii v igelitovém sáčku do mrazáku. Nemusíte to ani zkoušet, rovnou prozradíme, že tato metoda vede ke zničení baterie. Zkrátka, hlavně žádné extrémy – tak by se dala charakterizovat práce s moderními akumulátory, které jsou sice nenápadnou, ale o to nepostradatelnější součástkou v našich mobilech.

Více novinek ze světa mobilních telefonů a elektroniky naleznete na webu MobilMania.cz ZDE>>>