Dobrý den, trochu se ztrácím v dotačních programech, které jsou na zateplení vypsány. Mohl byste mi prosím přiblížit, v jaké výši jsou dotace poskytovány a jak je možné se do programu zapojit? Předem děkuji za odpověď.

Máte pravdu, že orientovat se v dotačních programech na snížení energetické náročnosti budov v ČR je poměrně obtížné. Jsou totiž rozděleny mezi tři ministerstva (MPO, MŽP a MMR). V posledních letech se podařilo aktivní komunikací mezi těmito ministerstvy jednotlivé programy a jejich podmínky velmi sblížit a zjednodušit. Aliance Šance pro budovy připravila ve spolupráci s jednotlivými ministerstvy webovou stránky www.renovujdum.cz, kde jsou jednotlivé programy stručně popsány a rozděleny do kategorií podle toho, zda se jedná o novostavbu či rekonstrukci, nebo zda jde o rodinný dům, bytový dům, veřejnou budovu nebo budovu pro podnikání. A aby to nebylo tak jednoduché, v případě bytových domů je důležité, zda se jedná o dům v Praze nebo mimo Prahu. Vřele vám prostudování výše uvedené webové stránky doporučuji.

S manželem přemýšlíme, že investujeme do kvalitního zateplení. Poradíte nám, jak vybrat správného realizátora? Na co si dát pozor a co si hlídat aby vše proběhlo v pořádku? Moc děkuji a hezký den.

Je správné, že uvažujete s manželem o zateplení domu. Za tímto účelem vám doporučuji prostudovat materiál na www.epscr.cz v sekci Stavebnictví/Zateplování staveb nazvaný „Správný postup při zateplování“. Velmi se v této věci osvědčilo najmutí tzv. technického dozoru stavebníka (TDS), který jako odborník na problematiku zateplování najatý investorem (tedy vámi) pomáhá provést investora všemi úskalími spojenými s posouzením původního stavu domu, výběrem optimálního řešení, výběrem a následnou kontrolou stavební firmy, přejímkou hotového díla či s případnou reklamací. Investice do zkušeného TDS se rozhodně vyplatí a může být nakonec kompenzována úsporami při realizaci a výběru materiálů nebo minimalizací tzv. víceprací. Sehnat se dá od 10 000 do 50 000 Kč, záleží na počtu návštěv na stavbě a velikosti domu.

Není náhodou polystyren škodlivý? Zaslechla jsem, že může způsobit rakovinu. Co je na tom pravdy? Lze zateplit i jiným, neškodným materiálem? Děkuji

Škodlivost vůči lidskému zdraví či dokonce rakovinotvornost polystyrenu jsou jedny z nejrozšířenějších mýtů a pověr v oblasti zateplování. Pochybnosti v minulosti vyvolával zejména retardér hoření HBCDD, u kterého však nikdy nebyla prokázána jeho škodlivost při použití v pěnovém polystyrenu. Naopak je vědecky ověřeno, že zvýšením povrchové teploty obvodových stěn v zatepleném domu dochází k eliminaci rizik vzniku respiračních onemocnění. O zdravotní nezávadnosti polystyrenu svědčí také jeho široké využití v oblastech jako obalový průmysl, potravinářství nebo čištění odpadních vod. Z důvodu podezření na možné bioakumulativní účinky na mořské organismy (to nemá nic společného s rakovinou) došlo v roce 2015 u všech českých výrobců (pokud vím, tak podobně je tomu i v dalších zemích EU) k přechodu na surovinu s novým polymerním retardérem hoření, který splňuje přísná evropská kritéria. Obyvatelé domů zateplených pěnovým polystyrenem (i tím starším) tedy rozhodně nemají žádný důvod k obavám o své zdraví.

Dobrý den, podle čeho volit tloušťku polystyrenu?

V zásadě opravdu platí čím více, tím lépe. Přestože tak dnes odborníci doporučují 14 - 16 cm, nebál bych se pro maximální efekt ani 20 cm izolace. Trend vývoje cen energií je v poslední době zřejmý a investicí do větší tloušťky polystyrenu nemůžete prohloupit. Tím spíš, když rozdíl v ceně není nijak výrazný. Volba větší tloušťky izolantu celou rekonstrukci prodraží obvykle jen o jednotky procent konečné ceny. Připlácíme totiž pouze za objem použitého izolantu, zatímco lepidlo a práce stojí stejně. Vždy je však třeba vycházet ze stávajícího stavu domu. Pokud máte například přesah střechy 20 cm, nemůžete zateplit tloušťkou 25 cm. Pokud váš dům stojí blízko uliční hranice, je třeba ji respektovat atd. Záleží tedy na individuálním posouzení zateplovaného domu.

Zaujalo vás téma chatu? Další otázky a odpovědí naleznete zde: