5 tipů, jak připravit nejlepší bramborovou kaši

  • 29. srpna 2017 • 13:07

    Bramborová kaše je jídlo dětství asi každého z nás. Jak ji ale udělat hezky krémovou, bez hrudek a žmolků, zkrátka přesně tak, jak má vypadat? Stačí se držet pár rad a uvidíte, že to půjde bez námahy. 

  • Na typu brambor záleží

    Možná si teď říkáte, že na tom, jaké brambory použijete, přece vůbec nezáleží. Vždyť je přece stejně rozmixujete. Jenže to vůbec není pravda. Důležité je rozlišovat varný typ brambor. Právě ten určuje, pro jakou kuchyňskou úpravu se která odrůda hodí. Na kaši vždycky vybírejte typ C.

    Autor: iStock"

    Má úžasnou schopnost dobře absorbovat smetanu nebo máslo. Je také vhodný na přípravu bramborového těsta na knedlíky a noky, výrobu domácích hranolků, bramboráků a bramborových placek. Hlízy totiž obsahují velké množství škrobu.

  • Pořádně je osolte

    Většina z nás se solení snaží omezit. Není divu. Lékaři bijí na poplach. Náš příjem trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem. Každý Čech sní za rok neuvěřitelných šest kilogramů soli. Při vaření brambor ale udělejte výjimku.

    Autor: iStock"

    Sůl je totiž pro dobře ochucené brambory opravdu důležitá. Stejně jako těstoviny, také brambory absorbují vodu, ve které se vaří, a s ní i sůl. Pokud tedy osolíte vodu hned na začátku, nebudete muset přidat tolik soli později, a co je nejdůležitější, nebudete muset řešit, že kaše chutná nevýrazně.

  • Vařte je pokrájené

    Pokud nevíte, kolik brambor si připravit, řiďte se tím, že na čtyři porce je to asi jeden kilogram. Brambory důkladně oloupejte, zbavte všech zbytků oček a nasekaných míst, nakrájejte na stejnoměrné kousky, omyjte studenou vodou a dejte vařit. Doba vaření se může mírně lišit, bývá to však většinou okolo 20 minut. Pro jistotu brambory ochutnejte, a pokud jsou dostatečně měkké, slijte z nich všechnu vodu.

    Vepřová krkovička se skvěle hodí k bramborové kaši, jak ji připravit, si přečtěte ZDE.

    Autor: iStock"

  • Bez mléka a másla to nepůjde

    Brambory rozmělněte na menší kousky a vezměte si na pomoc ruční šlehač. Nejdřív ho zapněte na nízké otáčky, poté výkon zvyšte. Pak zapracujte máslo a mléko. Zapamatujte si ale, že je třeba vyndat je včas dopředu z lednice, aby se ohřály alespoň na pokojovou teplotu. Mléko či smetanu je dokonce lepší ohřát na sporáku nebo v mikrovlnce.

    Autor: iStock"

    Studené ingredience by totiž vařené brambory prudce ochladily a nevstřebaly se do nich. Na kilogram brambor budete potřebovat asi 250–300 mililitrů mléka a 80 gramů kvalitního másla. Nakonec vše opět důkladně vyšlehejte do hladké konzistence. Pozor! Nikdy nepoužívejte mixér. Čím víc totiž budete brambory šlehat, tím víc škrobu se z nich uvolňuje. Kaše pak bude lepkavá a nechutná.

    Podívejte se, jak připravit domácí máslo:

    Video se připravuje ...

  • Dochuťte ji

    Pokud rádi experimentujete, můžete si klasickou kaši ozvláštnit mnoha různými způsoby. Nejjednodušší je dozdobení osmaženou cibulkou či nasekanými bylinkami. Přidat do ní ale můžete třeba i podušený listový špenát, jarní cibulku, oblíbenou zeleninu, lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu. Obzvláště chutná je pak kaše, do níž jste zašlehali nastrouhaný parmezán.

    Autor: iStock"

Autor: Redakce