Podlaha je základ bydlení. Abyste po ní mohli tancovat téměř hned po rekonstrukci, nebo výstavbě, měli byste zvolit ten nejjednodušší postup. Zapomeňte na běžné vylévání těžké betonové podlahy. U toho člověk akorát ztratí trpělivost a skončí s bolavými zády. Existuje rychlý a pohodlný způsob úpravy podlahy, který snesou i starší zástavby. Ten zázrak se jmenuje lehký beton.

Povrch bude pochozí již za 24 hodin
Autor: Liapor

Výhody, které oceníte

Beton a lehký? Je to vůbec možné? Ano díky keramickému kamenivu Liapor je beton Liapor Mix skutečně lehký, ale zároveň odolný a dlouhověký jako beton klasický. Mezi jeho hlavní přednosti patří skvělé tepelně izolační vlastnosti, snadná montáž a rychlé vysychání. Po nové podlaze se totiž můžete projít již 24 hodin od položení. Suchá je pak podlaha za 5 až 7 dní, záleží na podmínkách na stavbě, podnebí a možnosti větrání. Díky nízké hmotnosti je navíc možné realizovat podlahy z lehkého betonu téměř kdekoli, v novostavbách, komerčních prostorách. Všechny tyto výhody jistě nadchnou i majitele starších zástaveb, které jsou na hmotnost velmi citlivé. Lehký beton lze také použít jako vrstvu pod podlahové vytápění, výplň kleneb, pro ochranu rozvodů inženýrských sítí atd.

V neposlední řadě je výhodou i možnost volby ze dvou variant směsi pro přípravu lehkého betonu. Pro podkladové vrstvy se výborně hodí Liapor Mix (4-8 mm), naopak Liapor Mix final (1-4 mm) oceníte při finální úpravě podlahy. Spojením těchto 2 výrobků pak docílíte nejlepšího možného výsledku při realizaci betonové podlahy.

Postup rekonstrukce podlahy pomocí Liapor Mix a Liapor Mix final

  • Před realizací podlahy z lehkého betonu musíme povrch dobře očistit a lehce zvlhčit. Penetrace není nezbytná. Doporučujeme ji pouze u výrazněji poničených povrchů.
  • Suchou směs a potřebné množství vody (4-5 l na 1 balení) mícháme v míchačce, nebo ručně. Použijeme-li rychlostní vrtačku, je nutné nastavit nízké otáčky, jinak hrozí znehodnocení směsi.
  • Vzniklý beton lijeme na podklad a upravujeme podobně jako běžný beton - stahovací latí a běžným zednickým hladítkem. Doporučená minimální výška nanášené vrstvy je 5 cm.

Průběžně pomocí vodováhy kontrolujeme rovnost
Autor: Liapor

  • U podlah s většími nerovnostmi doporučujeme jako základní vrstvu použít Liapor Mix (4-8 mm) a jako finální vrstvu Liapor Mix final (1-4 mm).
  • V případě menších nerovností můžete vynechat vrstvu Liapor Mixu (4-8 mm) a použít jen Liapor Mix final (1-4 mm).
  • Směs je rychleschnoucí. Proto je důležité ji bezodkladně zpracovat. Lehký beton nepraská, proto nejsou třeba dilatační spáry.
  • Také se výborně pojí s dalšími materiály i s vrstvami zpracovanými v předchozích dnech.
  • Na hotovou vrstvu z Liapor Mix final můžete položit finální nášlapnou vrstvu. V případě tenčích podlahových krytin (lepený vinyl, lino apod.) můžete ještě dorovnat povrch tenkou vrstvou nivelační stěrky.

Kde zakoupíte lehké betony Liapor?

Obě varianty lehkého betonu Liapor Mix a Liapor Mix final  můžete jednoduše koupit v on-line v e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK po celé ČR.