Kaštanová tinktura

Budete potřebovat:

  • 30 plodů kaštanu
  • 500 ml čistého, alespoň 40% alkoholu (pokud nechcete tinkturu užívat vnitřně, můžete použít i alpu)
  • dostatečně velkou zavíratelnou sklenici

 

Postup:

1. Kaštany oloupejte a nakrájejte na malé kousky, nastrouhejte je na struhadle nebo nasekejte v robotu najemno.

2. Přesypte je do uzavíratelné sklenice a zalijte dostatečným množstvím alkoholu tak, aby byly zcela ponořené, a pečlivě uzavřete.

3. Nechte tři až čtyři týdny stát na chladnějším místě a louhovat. Každý den ale směs důkladně protřepte nebo promíchejte.

4. Po uplynutí potřebné doby obsah přeceďte přes čisté jemné plátýnko, slijte ho do uzavíratelné, nejlépe tmavé lahve a uložte v chladu nebo ho použijte pro následnou výrobu masti. Pro snadnější aplikaci můžete část nalít do lahvičky s rozprašovačem.

Jak tinkturu používat:

Jemně ji vtírejte na postižené místo. Na podporu žilního systému můžete tinkturu užívat i vnitřně. Protože ale výrazně ovlivňuje činnost nadledvinek, je nutné striktně dodržovat dávkování a doporučené pauzy v užívání. To znamená, že po dvou měsících užívání je třeba dopřát si měsíční pauzu.

POZOR!
Vnitřně ve formě kapek tinkturu nesmějí užívat děti, těhotné a kojící ženy a lidé, kteří mají problémy s játry nebo ledvinami.

Kaštanová gelová mast

Budete potřebovat:

  • 300 ml kaštanové tinktury
  • 3 čajové lžičky agar-agaru (želatina z mořských řas, seženete ji v prodejnách zdravé výživy)
  • 3 čajové lžičky levandulového oleje
  • 2 čajové lžičky kafrového oleje
  • olivový olej dle potřeby
  • ruční elektrický šlehač
  • uzavíratelný, dobře těsnící kelímek či dóza

 

Postup:

1. Želatinu nasypte do kastrolu, přilijte kaštanovou tinkturu a uvařte dle návodu uvedeného na obalu. Když směs zhoustne, odstavte ji a nechte mírně zchladnout.

2. Pak ji přelijte do vyšší úzké nádoby, přidejte esenciální oleje a nechte úplně ztuhnout.

3. Ručním elektrickým šlehačem pak hmotu důkladně šlehejte, dokud nevznikne jednolitý jemný krém. Požadovanou konzistenci získáte opatrným přidáváním olivového oleje během mixování.

4. Hotový krém stěrkou přendejte do pečlivě umyté, uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Pro nabírání používejte nejlépe čistou špachtli. Uchovávejte v lednici, kde by měl vydržet asi tři měsíce.