Dýně, včetně těch zimních, musí z půdy ven do konce října. Jak ale poznat, že je dýně zralá? Pokud jsou stonky suché a dřevnaté, můžete dýně sbírat bez váhání. Další charakteristika, podle které lze poznat zralost tykve, je výrazná barva. A dalším znamením zralosti je dutý zvuk, který slyšíte, když na ni poklepete.

Správné skladování krok za krokem

Pro uskladnění se hodí dýně pro kuchyňské zpracování, okrasné tykvičky se většinou nekonzumují, neboť mají nahořklou dužninu. Jak si počínat, aby dýně neshnila a vydržela co nejdéle?

Když dýni kupujete, vybírejte takovou, co má stopku dlouhou alespoň 5 cm – dýně vám déle vydrží. Tykve vyžadují dobře ventilovaný, vzdušný a suchý prostor, příliš velká vlhkost způsobí, že začnou plesnivět. Dýně nesnáší mrazy, a to ani mírné, proto ji nenechávejte venku.

V takovém prostoru pro jistotu umístěte dýni na podložku, která je rezistentní vůči plísni. Na menší a okrasné dýně lze například využít plastový obal na vajíčka.  Před plesnivěním dýni skvěle ochrání také sáčky s kuličkami proti vlhkosti, které znáte z krabic od bot.

Pokud víte, že dýně nestihnete sníst ani během zimy, můžete si z ní vyrobit krásnou podzimní dekoraci. Podrobný návod, jak na to, najdete na videu:

Video
Video se připravuje ...

Vyrobte si nádherné podzimně laděné květinové aranžmá. Adam Balažovič