Podzimní polévky 13x jinak: Dýňová, čočková i uzená

10. října 2023 • 00:00

Pokud patříte mezi milovníky polévek, určitě si v nadcházejícím období, které jistě nebude jen slunečné, ale nejspíš i chladné a někdy sychravé, přijdete na své. Husté polévky, které nejen zasytí, ale i zahřejí, k podzimu zkrátka patří. Ať už si je dáte k obědu, večeři nebo třeba ke svačině. Vybrali jsme pro vás třináct receptů na polévky, které udělají dobře nejen na těle, ale i na duši!

Na co máte chuť?
Houbové polévky
Masové polévky
Zeleninové polévky

Houbové polévky

Jihočeská kulajda Jihočeská kulajda • Autor: F.O.O.D.

Houbařská sezóna je ještě stále v plném proudu a na některých místech rostou téměř všechny druhy hub. Byla by proto škoda nevyužít tuhle báječnou čerstvou surovinu z lesa nejen pro přípravu smaženice, řízků a omáček, ale i polévek. Bezesporu jednou z nejoblíbenějších houbových polévek je nakyslá jihočeská kulajda. Určitě ale vyzkoušejte také krémovou houbovou polévku ovoněnou česnekem a tymiánem. Vychutnat si houbové polévky ale můžete, i pokud zrovna houby nerostou nebo jen nemáte čas či chuť do lesa vyrazit. Hlíva ústřičná a žampióny jsou totiž na pultech obchodů dostupné po celý rok. Pustit se tak můžete do přípravy falešné dršťkové polévky z hlívy, kterou ocení nejen ti, kterým klasická masová verze příliš nevoní. Pro ty, kteří dávají přednost krémovým polévkám, je pak zaručenou volbou žampiónový krém podávaný se slaninovým nokem z čerstvého sýra a s krutony.

Masové polévky

Gulášová polévka Gulášová polévka • Autor: iStock.com

Na své si přijdete, i pokud dáváte přednost spíše vývarům s masem, ať už hovězím, kuřecím či třeba uzeným vepřovým. Kdo by nemiloval tradiční domácí gulášovku. Nejlepší je z předního hovězího nebo z krku, připravit ji ale můžete také z mletého masa, někdo volí i maso vepřové. Hodně oblíbená je také silná a voňavá uzená polévka s kroupami, kterou snadno připravíte z uzeného masa, které vaříte na šunkofleky, do nádivky nebo třeba k hrachové kaši. Poněkud netradiční je pak pečená hovězí polévka s houbami, která se hodí spíše pro slavnostnější příležitosti. Milovníci kuřecího masa a netradičních chutí by rozhodně měli ochutnat citronovo-kuřecí polévkukuskusem a sýrem feta.

Zeleninové polévky

Skutečně pestrá je pak nabídka polévek z podzimní zeleniny, které jsou relativně rychle hotové. Jednoduchá na přípravu je třeba kapustová polévka s klobásou, kterou můžete na talíři okořenit mletou uzenou lahůdkovou či pálivou paprikou. Ta jí totiž dodá ten správný šmrnc. Stále oblíbenější se stává symbol sychravého podzimu. Barevná krémová dýňová polévka, jejíž příprava vám nezabere ani půl hodiny. Je vynikající a má krásnou barvu, která v chladných dnech zaručeně povzbudí. Podávejte ji doplněnou třeba lžící zakysané smetany, s chlebovými krutony, praženými loupanými dýňovými semínky či rozdrobeným modrým sýrem. Ochutnat byste určitě měli také jemnou polévku z pečeného květáku, kterou na talíři dotáhnete trochou olivového oleje, nasekanými mandlemi a petrželí.

Hustou polévku z červené čočky se špetkou římského kmínu můžete dochutit trochou kokosového mléka a čerstvým koriandrem. Hustou polévku z červené čočky se špetkou římského kmínu můžete dochutit trochou kokosového mléka a čerstvým koriandrem. • Autor: iStock

Skvěle chuťově vyvážená je i hustá polévka z červené čočky se špetkou římského kmínu. Zjemněte ji kokosovým mlékem a podávejte s opečeným chlebem nebo krutony. Tak bude úplně dokonalá. Pomyslnou třešinkou na dortu je pak delikátní, a přesto rychlá polévka z mangoldu s plísňovým sýrem, která potěší chuťové buňky každého gurmána. Mangold, chutí připomínající špenát, je neprávem opomíjenou zeleninou. Skvěle chutná, ale je také plný vitaminů.

Video se připravuje ...

Autor: red