Vynikající roláda 9x jinak: Šlehačková, bezlepková nebo tiramisu

11. listopadu 2018 • 23:40

Rolády jsou jedním z nejoblíbenějších moučníků. Jsou nadýchané, vláčné a navíc velmi mnohotvárné – náplň i těsto lze libovolně kombinovat podle chuti. Jestli máte pro sladké rolády slabost, zkuste jeden z našich receptů a připravte tento slavnostní dezert pokaždé jinak!

Roláda z jablek, s povidly i jahodami

Je jedno, jaké je zrovna roční období, recept na vynikající ovocnou roládu se hodí vždycky. V létě si můžete pochutnat na lehounké jahodové sněhové roládě, na podzim se pustit do vláčné jablečné rolády s tvarohem a v zimě se zase vydat do teplých krajů s ananasovo-kokosovou roládou. Nemáte-li po ruce čerstvé ovoce, nezoufejte – roláda se švestkovými povidly vás dostane. Její tajemství? Zázvor, skořice a kapka tuzemáku. Voní krásně a chutná ještě lépe.

Piškotová roláda: prostor pro vaši fantazii

Univerzální recept, který můžete obměňovat do nekonečna? Přesně to je piškotová roláda. Ať už se rozhodnete pro čokoládovou klasiku, vanilkovou roládu obalenou v kokosu nebo se raději pustíte do nadýchaného piškotu s tvarohovou náplní, výsledek bude skvělý vždycky.

Sáhnout můžete i po některé z vašich domácích marmelád, pak ale nezapomeňte při natírání nechat u krajů trochu místa. Marmeláda se při stočení rozprostře a nebude zbytečně vytékat.

Bezlepková roláda se šlehačkou

Tahle roláda bez mouky je nejen úžasný recept pro všechny mlsné celiaky, je navíc i rychlá a tak vláčná, že se ani nemusí rolovat za tepla. Ať už se vyhýbáte lepku nebo máte jenom slabost pro lehké a jemné dezerty, tuhle kakaovou klasiku se šlehačkou na poslední chvíli si zamilujete.

Roláda à la tiramisu 

Falešné tiramisu je u nás skoro stejně oblíbené jako rolády, tak proč je nezkombinovat? Piškoty namočené do silné kávy a ochucené alkoholem, stejně jako v originálním receptu, přidávají roládě na zajímavé chuti. Chcete-li recept trochu vylepšit, raději namísto dětských piškotů zvolte cukrářské. Nejsou totiž tak sladké, takže se do tohoto dezertu hodí daleko lépe. Odlehčit tiramisu roládu zase můžete jednoduše, když pomazánkové máslo nahradíte tvarohem s jogurtem.

Čokoládová roláda z ledových kaštanů

Co se nejlépe hodí k čokoládě? Přece čokoláda! Přesně na to sází kakaová roláda s čokoládovým krémem – kakaové těsto, krém z ledových kaštanů a strouhaná čokoláda navrch. Pokud souhlasíte, že nad čokoládu není, je tohle recept právě pro vás.

Míša roláda bude chutnat dětem

Tomu, kdo nedá dopustit na oblíbené Míša řezy, určitě zachutná i Míša roláda. Tvarohový krém a kakaový korpus tvoří vždycky dobrou dvojku a s křupavou čokoládovou polevou navrchu už neodolá nikdo.

Máte slabost pro zákusky? Vyzkoušejte některý z těchto receptů >>>

Autor: Redakce