Pokud si nejste stoprocentně jisti, zda se právě ten váš oblíbený kousek dá vyprat, řiďte se v první řadě symboly na štítku. Ten obvykle najdete v bočním švu na vnitřní straně nebo uvnitř vnitřní náprsní kapsy. Na něm jsou uvedeny základní údaje, jako zda se výrobek skutečně může prát, na kolik stupňů, i při jaké teplotě ho můžete sušit v sušičce.

Peří nikdy neperte v klasickém prášku

Nikdy bundy a kabáty naplněné prachovým peřím neperte v běžném pracím prášku. Peří je totiž pokryté vrstvou přirozeného tuku, kterou byste odstranili. Ztratilo by tak nejen na své pružnosti, ale především by přišlo o termoizolační vlastnosti, díky kterým je vám v péřovém oblečení tak příjemně teploučko.

Pořiďte si proto speciální prací prostředek určený na oděvy obsahující peří. Ty umí také do určité míry obnovit voděodolnost látky. Nikdy také nepoužívejte aviváž, která narušuje strukturu a pevnost vláken a ničí technické materiály.

Péřovou bundu neždímejte

Před tím, než oblečení vložíte do pračky, pečlivě zapněte všechny suché i normální zipy, druky, popřípadě knoflíky. Zabráníte tak jejich případnému zničení nebo poškození látky. Nezapomeňte také přenastavit program. Některé nové pračky mají dokonce speciální program na peří nebo na outdoorové oblečení. Ten využívá optimálně řízený průběh teplot a speciálně vyladěné pohyby bubnu, díky čemuž si oblečení uchová odolnost vůči vodě a prodyšnost. Pokud máte spotřebič bez takového programu, nastavte ho na šetrné praní či jemné prádlo a teplotu na 40° C. Vypněte také ždímání a odstřeďování. Po máchání jen vodu vypusťte.

Aby peří neplesnivělo

Péřové oblečení se dá sušit i jen tak na vzduchu, výrobci to ale příliš nedoporučují. Pokud ale sušičku nevlastníte, nic jiného vám nezbude. Bundu po vyndání z pračky na chvilku pověste na ramínko a nechte vykapat. Přebytečnou vodu z ní jemně vymačkejte. Ještě mokrou bundu pak položte na ručník, překryjte druhým ručníkem a jemně tlačte, abyste pryč dostali co nejvíc zbylé vody.

Pak ji sušte ve vodorovné poloze po dobu tří dnů, aby nedošlo k narušení vnitřních struktur. Během toho ji nejméně pětkrát denně pořádně natřeste, aby v bundě nevznikly chuchvalce peří, které by začaly plesnivět. Nikdy ale péřové oděvy nesušte na slunci, peří by se přesušilo a začalo by se lámat. Stejně nevhodné je například i topení.

I v sušičce ale musíte péřové oblečení sušit opatrně. Nastavte ji proto na nízkou teplotu. Vhodný je například program s názvem „teplý vzduch“. Pokud jste před tím sušili jiné prádlo, nechte ji nejdřív vychladnout. K bundě také přihoďte pár speciálních míčků, které zajistí stejnoměrnější rozmístění a také načechrání peří při sušení. Navíc také sníží dobu sušení. Někteří výrobci je dokonce přidávají ke svému oblečení. Jinak je ale seženete v každé větší prodejně se sportovním a outdoorovým oblečením. Použít ale můžete i obyčejné tenisáky, jen je jednou vyperte naprázdno, aby přestaly pouštět chlupy. Po patnácti až dvaceti minutách bundu vyndejte.

Milujete měkké a voňavé ručníky? Pak se podívejte na naše video! Zjistíte, co jim škodí, i proč jsou třeba po pár vypráních hrubé jako smirkový papír: