Možná to pro vás bude překvapující informace, ale i vánoční výzdoba se řídí přesně danými trendy. Každý rok jsou tak v kurzu jiné barvy. Jaké to aktuálně budou, se máte šanci dozvědět vždy hned na začátku roku na obrovském vánočním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem, kde své zboží představují výrobci ozdob a dekorací z celého světa.

V roce 2017 vede bílá

Ten, kdo letos vsadí na zářivě bílou, určitě neudělá chybu. Bílá je symbolem čistoty, jasnosti a nevinnosti, ale také perfekcionismu a touhy po dokonalosti bez jakýchkoliv kompromisů. Do bílé můžete zahalit nejen stromeček, ale vylaďte do ní i kompletní výzdobu. Pokud vám ale přijde příliš jednotvárná, můžete ji nakombinovat s jemnými odstíny zelené – pistáciovou či mátovou.

Vedle nešlápnete ani s tradiční fialovou

Tato mystická barva je ostatně s Vánocemi spjata odjakživa. Je to původní barva adventu podle barvy kněžského roucha. Fialová je barva magie a melancholie, ale také značí skromnost, pokání a lásku k lidem. Nemusíte ale shánět konkrétní odstín. Frčí světlá, tmavá i jejich kombinace. Pokud se vám ale bude zdát příliš smutná, klidně ji nakombinujte s již zmiňovanou bílou nebo třeba stříbrnou.

O Vánocích 2017 zpět k přírodě

Potěšíme ale i ty, kteří preferují natura styl. Po všech těch letech, kdy dávali zákazníci přednost dekoracím z umělých hmot, začínají se teď konečně vracet zpět k přírodním materiálům. Výhodou je, že takovou výzdobu si snadno vyrobíte sami a navíc za pár korun. Stačí se jen vypravit na procházku do parku či blízkého lesa a nasbírat něco z darů, které příroda nabízí. Využít můžete třeba šišky, různé větvičky, kůru, slámu, mech či podzimní plody, ale třeba i svitky skořice, hvězdičky badyánu nebo sušené citrusové plody.

Inspirujte se v naší fotogalerii:

Fotogalerie
2 fotografie

Dekorace jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc a sváteční tabule je stejně důležitá jako vánoční stromeček. Svícen by na stole určitě neměl chybět. Vyrobte si ho podle našeho videonávodu:

Video
Video se připravuje ...

Netradiční sváteční svícen: Vyrobte si ho doma. Adam Balažovič/ BPŽ