Až budete jedlé kaštany v obchodě vybírat, pořádně si je prohlédněte, aby nebyly plesnivé. Špatně uskladněné plody jsou totiž k plesnivění velmi náchylné.

Kaštany navíc rychle vysychají. Zabránit tomu můžeme jen rychlou spotřebou nebo zmrazením vyloupaných a povařených plodů. Kaštany pak rozmrazíme pomalu při pokojové teplotě, čímž získají svoji typickou původní chuť i aroma.

Jak doma správně upéct kaštany?

Syrové plody jedlých kaštanů jsou mdlé, moučnaté a trpké chuti. Příjemně nasládlou, známou chuť získají upečené na plechu v troubě, ale asi nejlepší jsou na dřevěném uhlí, při kterém se maximálně uvolňuje kaštanová vůně.

Příprava pečených kaštanů má svá pravidla. Když je nedodržíte, budou si sousedé myslet něco o neoprávněně držené střelné zbrani a vy si nakonec na kaštanech nepochutnáte. Před pečením se doporučuje kaštany nakrojit a máčet alespoň tři hodiny ve studené vodě, aby změkly.

Teprve potom se kaštany pečou v rozpálené troubě na suchém plechu. Dobré je občas kaštany vařečkou promíchat, aby se nepřipálily. Kaštany jsou pečené, když začnou pukat a ve škvírce slupky se objeví žlutá dužnina, kterou snadno vyloupneme.

Ochutnejte také kaštanové pyré

Na tuto oblíbenou dobrůtku se recepty dědí a střeží jako rodinné stříbro. Příprava pyré je dost zdlouhavá a velmi záleží na tom, jak hospodyně přesně vystihne dobu, kdy kaštany vybrat z vody, aby šly oloupat. Plody kaštanů se totiž vaří asi jednu hodinu ve vodě, která se neslévá. Postupně se uvařené kaštany po pěti až šesti kusech vyberou z vody a loupou ne od špičky, ale z protilehlé „tupé“ strany.

A teprve nyní přichází rozhodující okamžik. Dobře očištěné kaštany se vaří asi dvacet minut do změknutí. Musí se dávat pozor, aby se nepřipálily, ale také nerozvařily. Pak se ještě za tepla pasírují dlaní přes jemné sítko z umělé hmoty. Do kaštanové jemné kaše se přidá sirup z cukru a vody, který si můžeme připravit již předem. Musí být velmi hustý, aby kaštanovou hmotu nerozředil. Slavnostním dovršením výroby kaštanového pyré je přídavek rumu, který aróma jedlých kaštanů jen zvýrazní.

Kaštanové pyré má poměrně univerzální použití od pohárů se zmrzlinou, ovocem a šlehačkou až po krémy a pěny. Z kaštanového pyré je vynikající polévka, ale gurmánským vrcholem je obloha k pečené drůbeži či zvěřině. V kombinaci se sušeným ovocem nebo zkaramelizovanými hruškami je pak masitý pokrm hoden královského vyznamenání.