Rýmovník má široké využití. Nejenže provoní váš byt a odpudí nevítaný hmyz, ale listy – stejně jako aloe – také rychle pomohou při popáleninách a drobných poraněních kůže. Především je však využijete při nachlazení, rýmě, horečce, bolestech hlavy, potížích s dýcháním a vykašláváním.

Léčivé silice můžete jako první pomoc inhalovat, a to tak, že budete čichat k přelomenému listu, který můžete mít neustále při ruce v kapse nebo který si můžete například položit vedle hlavy na polštář. Několik lístků můžete také hodit do nádoby s vodou a nechat je odpařovat na topení.

Čaj z rýmovníku

Připravit si z rýmovníku čaj je to nejjednodušší, co s ním můžete udělat. Stačí jen listy zalít vodou teplou kolem 80 stupňů Celsia a nechat pět minut louhovat. Poté čaj vypijte, například oslazený medem.

Sirup z rýmovníku

Budete potřebovat:   

  • 30–40 středních lístků rýmovníku
  • 1 kg cukru krupice (může být i třtinový)
  • 1 pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený)
  • 1 citron (nejlépe chemicky neošetřený)
  • vodu

Postup:
Pomeranč a citron, nejlépe v bio kvalitě, důkladně omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky. Očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypte do hrnce, přidejte plátky citrusových plodů a vše zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte nejméně čtyřiadvacet hodin – klidně ale i osmačtyřicet – stát v pokojové teplotě.

Hotový výluh přeceďte přes husté síto nebo čistý ubrousek do jiného hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a opatrně přisypte cukr. Za občasného míchání vařte na mírném ohni a nechte výluh redukovat, dokud nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Konzistenci sirupu vyzkoušíte tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek. Pokud kapička bude držet tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž ještě hodně zhoustne. Ještě teplým sirupem ihned naplňte skleničky, pevně je uzavřete a otočte dnem vzhůru. Uchovávejte nejlépe v temnu na chladném místě.

Mast z rýmovníku

Budete potřebovat:    

  • 20–30 středních lístků rýmovníku
  • 200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)

Postup:

Tuk rozehřejte a přidejte do něj čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny luhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte zchladnout a ještě vlahé přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu. Používejte k promazávání hrudníku při potížích s průduškami a k masážím chodidel při nachlazení. Mast je také vhodná na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních.

Jak rýmovník pěstovat, to se dočtete ZDE >>>

 

Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-vyrobit-lecivy-sirup-a-mast-z-rymovniku