Perspektivní rostlinou do panelákových bytů je téměř neznámá Murraya paniculata, kterou můžete pěstovat také ve formě bonsaje. Vejde se všude, nepřekáží a stále vypadá pěkně. Neopadává, neosychá a pořád kvete.

Je příbuzná citrusům z čeledi routovitých a také má podobné nároky na pěstování. Jde o nízkou dřevinu s tuhými, tmavě zelenými listy střídavě lichozpeřeně uspořádanými. Dorůstá kolem třiceti až padesáti centimetrů. Listy jsou poměrně velké a dlouhé až patnáct centimetrů.

Květenství se rovněž podobá citrusovým. Je složeno z vonných drobných bílých korunních lístků rozmístěných v úžlabí nebo na konci větévek. Kulaté až podlouhlé plody jsou obvykle dvousemenné bobule o velikosti pěti centimetrů, které po dozrání zčervenají. Pak vypadají jako drobné malinově červené citrony. Jsou nejedlé, zato murraya kvete celoročně a plody tvoří průběžně, takže stále zdobí váš byt.

Zajímá vás, které další pokojové rostliny nepotřebují speciální péči, mají minimální nároky na pěstování a nevadí jim nedostatek světla? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Květiny, kterým stačí i minimum péče Adam Balažovič/BPŽ


Máte rádi teplo od nohou? Murraya také

Murraya vyžaduje umístění na západním, východním nebo jižním okně s dostatkem slunce. Ústřední topení snáší dobře i během přezimování, protože aby kvetla i plodila, potřebuje osmnáct až dvacet pět stupňů Celsia. Při nižší teplotě (při osmi až deseti stupních) přezimuje také bez úhony, ale zastaví růst a nekvete.

Během vegetace murrayu často zalévejte, nesmí nikdy vyschnout. Přelévání jí v žádném případě neprospěje, zvlášť při chladném přezimování ji tedy zalévejte opatrně. Mohla by totiž nastydnout od kořenů – okamžitě by pak shodila květy, plody i listy.

V létě ji přemístěte ven na polostinné až slunné stanoviště. Je zajímavé, že na slunci bude růst pomaleji, listy budou menší a květy dostanou žlutý odstín. Výhodou je však její kompaktnější růst.

Jen nakrmená murraya pokvete

S hnojením murray je to trošku jiné než u běžně pěstovaných pokojových rostlin. Rozdíl spočívá v tom, že pěstujete-li ji v teple, musíte hnojit celoročně. Přes léto přidejte do zálivky jednou za dva až tři týdny jakékoliv plné hnojivo pro pokojové rostliny, v zimě stačí dodržovat měsíční interval. Jen při nákupu dejte pozor, aby hnojivo neobsahovalo vápno.

Murraya dobře roste ve směsi lehčí zeminy s příměsí písku a rašelinového substrátu. Každoroční přesazování není nutné; rostlinku přesaďte až tehdy, když se „nevejde do květináče“.

Jak krásku získat?

Květuschopné jsou už několikaměsíční semenáčky, které zvládne vypěstovat i téměř nezkušený pěstitel. Murraya se snáze vypěstuje ze semen než z řízků, jež zakořeňují poměrně špatně. Potřebují totiž množárenské prostředí s teplotou okolo třiceti stupňů Celsia a vysokou vzdušnou vlhkostí.

K tomu se ještě používají speciální stimulátory na zakořeňování. Přitom se stává, že velká část „chytne“ plíseň a nezakoření. Semínka jsou naopak velmi spolehlivá - nejlepší způsob je vysévat je ihned po utržení plodu. Mladé rostliny murray prodává zahradnictví Kruh, které se specializuje na exotické rostliny, nebo některý z bonsajistů nabízející přebytky rostlin. Chce to zkrátka štěstí a hledat.

Nenáročný pryšec

Další pokojovou rostlinou, která velmi dobře snáší suchý vzduch, jižní i severní okno a jako bonus ji můžete zalévat jen občas a stejně si poroste, jak bude chtít, je Euphorbia milli, lidově nazývaná trnová koruna. Opravdu roste podle svého: nejdřív vyroste list, pak květ, opět list – a tak to jde pořád dokola. Nikdy ji nedonutíte, aby jen rostla nebo pouze kvetla.

Květy po celý rok

Tato odolná pokojovka s vámi může "bydlet" velmi dlouho. Záleží jen na tom, jestli bude zalévána, protože pak i krásně pokvete, nebo jestli bude v růstu stagnovat. Ale i tak přežije téměř extrémní podmínky – shodí listy a zůstane jen stonek s trny. Trnová koruna si totiž v dřevnatých stoncích dokáže zadržet vodu „napotom“, takže vynechání zálivky jí příliš nevadí.

Slunce snáší v takové míře, že tam, kde jiné pokojovky nevydrží, trnová koruna roste jako z vody. V létě za dlouhých dní ji klidně můžete umístit na severní nebo západní stranu, ale v zimě jí musíte slunce dopřát. A to co nejvíce, protože jinak bude trucovat a nepokvete a nepokvete.

Donutit ji k růstu a květu můžete jedině pravidelnou zálivkou a stálým umístěním tam, kde je teplota dvacet stupňů. Se zálivkou pozor – trnová koruna na přehnanou zálivku reaguje uhníváním kořenů.

Množení je snadné

Na zeminu není tento druh vůbec náročný. Botanici jej řadí do čeledi pryšcovitých a pěstitelé mezi sukulenty. To znamená, že roste v běžné zahradní zemině smíchané s pískem, a co je podstatné – potřebuje přihnojovat jen v době květu.

Typickým znakem všech pryšců je ronící mléko, které se objeví na každé zlomené větvičce. Z toho důvodu se pryšce množené řízky na hodinu máčejí do teplé vody, která vytékání mléka zastaví. Pak se řízky nechají do druhého dne oschnout a sází se do písku nebo perlitu, kde brzy zakoření.