Bromélie se v zásadě dělí podle způsobu, kde rostou, na dva rozdílné typy – terestrické – rostoucí normálně v květináči zasazené v půdě, epifytické a aerofytní – rostoucí na nějakém jiném podkladě, například přilepené či přivázané drátkem na kůře nebo mechu. Toto rozdělení slouží jen pro základní orientaci jak o bromélie pečovat, protože určuje pouze způsob, jakým rostlina přijímá vodu a jak s vodou hospodaří.

Jak správně pěstovat bromélie

  • Rostliny umístíme na světlé, nikoli však slunné místo (v pralese rostou v korunách stromů, které jim poskytují polostín).
  • Co hlavně potřebují, je dostatek tepla.  Celoročně jim poskytneme pokojovou teplotu vždy nad 20 °C.
  • Ačkoli rostliny pocházejí z oblastí s vyšší vzdušnou vlhkostí, bez problémů snesou i suchý vzduch, nemusíme se proto bát jejich pěstování ani v moderních bytech.
  • Substrát by měl být stále mírně vlhký, nikoli mokrý a v žádném případě nesmí stát voda v podmisce. Ideální je mírně zalévat každé tři dny.

  • Pro zálivku postačí normální stojatá voda bez vápníku, nejlépe odstátá nebo dešťová.
  • Jelikož rostlinu tvoří řada listenů, které zásobují bromélie vodou a živinami ze vzduchu, je třeba zalévat květiny vždy přímo do středu listové růžice. Občas vodu z růžice vylijeme, aby nezahnívala.
  • Rostliny přihnojujte velmi opatrně, spíše slabším roztokem minerálního hnojiva. Bromélie nejsou při pěstování náročné na zvláštní výživu. Přes léto je stačí přihnojovat speciálním hnojivem pro bromélie a orchideje jednou až dvakrát měsíčně. V zimě úplně stačí poloviční dávka.
  • Bromélie kvetou jednou za život, vytvoří semena a založí nové mladé výhony. Starší rostlina buď odumře, nebo i několik let dožívá. Dceřiné růžice oddělujte až v době, kdy jsou dostatečně vyvinuté. Mladé rostliny mohou již další rok kvést.
  • Broméliím vyhovuje směs zeminy, která může dobře odvádět vodu. Proto je nejvhodnější zemina, která je obohacena o rašelinu, do které se přidává například hrubý listový humus, drcená kůra, perlit nebo hrubozrnný písek. Můžete použít i půdní substrát určený pro orchideje.

Pořiďte si vhodný druh

Mezi bromélie patří i ananas. Ananas Comosus ´Variegatus´ se dá vypěstovat z růžice listů, která je na vrcholu každého plodu. Nejdůležitější pro její růst je dostatek okolní vlhkosti. V praxi se to provádí mlžením rozprašovačem, ale tím se rostlina namočí a zase může dojít k hnití. To jsou hlavní příčiny neúspěchů při pěstování.

Vrisea Splendens se často pěstuje v domácnostech. Při pěstování  v květináči se snažíme alespoň trochu této rostlině vytvořit podmínky, jaké má v přírodě. Rostlinu často sprchujeme a ponecháme vždy v nálevce  trochu vody, ale je dobré ji občas vyměnit, aby se nekazila. Nemá ráda plné slunce, požaduje vysokou vlhkost a teplotu. Po odkvětu rostlina vytvoří odnože, které jsou brzy samostatné. Podobné nároky mají i bromélie Nidularium Fulgens, Aechmea Fasciata, Guzmania Minor.

Neoregelia je robustní rostlina ozdobná listem, zvláště varieta " tricolor" má květ méně nápadný, umístěný uvnitř listové růžice na rozdíl od ostatních bromélií, které mají květy na stoncích.

Cryptanthus Zonatus je zajímavá rostlina okrasná listem, existuje mnoho barevných variant. Odolnost rostliny je vysoká, často poznáme, že se jí nedaří, až když je pozdě. I suchá odumřelá růžice vypadá dlouho jako živá. Vzdušná vlhkost je pro tento druh důležitá, proto se hodí do terárií či květinových vitrín.

Tilandsie je rod s více než čtyřmi sty druhy. Tyto rostliny jsou vyloženě epifytické, kdy kořeny rostlinu pouze přidržují na nějakém podkladu, který může být téměř libovolný (kůra, kořeny, kámen). Vodu, vzduch, světlo a živiny si obstarává rostlina jen pomocí listů.