Co se v článku dozvíte:

1) Jak rozeznat medvědí česnek od konvalinky a ocúnu
2) Podrobný popis, jak vypadá medvědí česnek
3) Kam ho zasadit na zahradě?
4) Další tipy pro pěstování
5) Účinky na zdraví

Většina bylinek je nejlepší, když jsou mladé a křehké. Tak i u medvědího česneku se listy sbírají jen dva měsíce a toto období začíná právě v druhé půli března (záleží na počasí, nadmořské výšce). Potom rostlina zatáhne a zbytek roku čeká ukrytá v zemi na další jaro.

Medvědí česnek vs. konvalinka a ocún

V první řadě je dobré vědět, že medvědí česnek v přírodě roste v lužních listnatých lesích či spíše hájích, tedy tam, kde je vlhko a v létě stín. Stejné podmínky k růstu potřebují například i konvalinky, které jsou na rozdíl od medvědího česneku jedovaté. Oba druhy mají velmi podobné listy: dlouhé, zelené, s podlouhlou žilnatinou. Spolehlivě rozeznat například rašící listy medvědího česneku od mladých konvalinek tak může být pro neznalého obtížné. Rady typu, že listy konvalinky jsou bez vůně a medvědí česnek má intenzivní aroma, jsou sice pravdivé, ale při sklizni zřejmě nezkoumáte každý list zvlášť. Na to, že je třeba si vůni ověřit, vás musí upozornit jako první oči. Česnek medvědí si lze splést i s prudce jedovatým ocúnem jesenním. Zatímco ale česnek roste v obrovských skupinách, ocún se vyskytuje spíše jednotlivě.   

Jak bezpečně poznat medvědí česnek

Podle listů a výskytu:

  • Medvědí česnek: řapíkaté listy jsou lesklé, měkké, na rubu bez viditelných žilek, vyrůstají samostatně přímo ze země, jsou víceméně přízemní. česnek roste ve velkých skupinách.
  • Konvalinka: široce kopinaté listy jsou tuhé, lysé, většinou dva proti sobě, vyrůstající ze společného stonku.
  • Ocún: jednoduché listy jsou široce kopinaté až páskovité, podlouhlé, celokrajné, lysé a přisedlé. Ocúny rostou spíše jednotlivě. 

Podle květů:

  • Konvalinka: hroznovité květenství je složené z drobných převislých bílých zvonečků s typickou vůní.
  • Medvědí česnek: malé kulovité květy bílé barvy jsou uspořádány do řídkého lichookolíku, voní po česneku.
  • Ocún: narůžovělé až tmavě fialové květy jsou trubkovité, na dlouhé stopce, podobné krokusu.

Pro ty, kteří si nejsou jisti, zda sbírají správnou rostlinu, se doporučuje sbírat medvědí česnek právě v období, kdy kvete. Jeho květy snadno odlišíte od květu konvalinky a ocún vykvétá až v období podzimu. 

Podle vůně:

  • Konvalinka: voní pouze květy.
  • Medvědí česnek: po česneku voní celá rostlina, zvlášť když ji promnete mezi prsty.
  • Ocún: voní pouze květy. 

Konvalinka má oddenek, ocún hlízu, medvědí česnek cibulky. Když se však pokusíte z půdy rostliny vytáhnout, pravděpodobně se odtrhnou nad půdou. Museli byste být vyzbrojeni malou lopatkou, abyste si ověřili i tento znak. Vůně a způsob růstu tedy napoví více. Dalším, ovšem nespolehlivým znakem je doba rašení. Konvalinka vyrůstá později, až když končí sezona medvědího česneku, ale co když někde začnou konvalinky rašit dřív? Nebo když mají konvalinky o něco menší listy než obvykle?

Pěstování: Kam zasadit medvědí česnek

Česnek medvědí je náš domácí druh vyskytující se ve světlých bukových lesích. Daří se mu ve vlhké humózní půdě, ale pokud máte možnost ho pravidelně zalévat, poroste vám téměř všude. Na zahradě mu dopřejte polostinné stanoviště pod keři nebo pod okraji živého plotu. Klidně můžete využít nějaké místo, které leží ladem, nebo místo pod nějakým ovocným či okrasným listnatým stromem, kterému na podzim opadává listí. Získáte tak zároveň i okrasnou rostlinu do míst, kde by kvůli stínu jiné rostliny živořily. Česneku medvědímu se bude dařit i na severní straně domu.

Ze sazenic, nebo raději z cibulek?

Je lepší pěstovat medvědí česnek ze sazenic, nebo z cibulek? Názory se různí. Někdo doporučuje obstarat si mladé rostliny medvědího česneku a vysadit je během března až dubna do řádků ve vzdálenosti 10 až 20 cm. Jenže tady je nebezpečí, že cibulky zaschnou nebo shnijí. Je totiž třeba vystihnout, kdy a jak často zalévat, aby cibulky zakořenily. Navíc se první úrody dočkáte až příští rok.

Lepší výsledky jsou s pěstováním z cibulek vysazených na podzim. Medvědí česnek se v tomto případě lépe ujímá a roste, neboť využije zimní vláhu. Je to v podstatě stejné jako u pěstování klasického česneku z podzimní sadby.

Cibulky raději sázejte do trsů (na jeden trs vysaďte deset i více cibulek). Česnek vytvoří záplavu štíhlých listů dorůstajících do výšky 20 až 30 cm. Ale nečekejte zázrak hned první rok. Chvíli potrvá, než se záhon promění v hustý zelený koberec, který v květnu ještě ozdobí nádherně bílé květy.

Znáte všechny účinky na zdraví?

Vedle první jarní energie nabízí medvědí česnek i vynikající léčivé schopnosti. Upravuje vysoký krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje průtok krve, celkově posiluje organismus, paměť a imunitní systém, má protiplísňový, protiparazitární a protibakteriální účinek . Tento zázrak z přírody pomáhá rovněž při dlouhotrvajícím kašli.