Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pozor na genuine leather! Jak ji poznat a proč se jí raději vyhnout

/
  • Boty a kabelky nesoucí označení genuine leather moc dlouho nevydrží.
    Boty a kabelky nesoucí označení genuine leather moc dlouho nevydrží. (iStock.com)
    27. března 2018 ● 06:00

    Máte rádi výrobky z pravé kůže, ale v rámci úspor vybíráte ty s nejnižší cenou? Pak se vám snadno může stát, že se vám rozpadnou dřív, než si je stačíte užít. Prozradíme vám, co to vlastně genuine leather je a poradíme vám, jak ji poznat.

  • 1.

    Co to vlastně je genuine leather

    Genuine leather je vyrobena průmyslově z mnoha nadrobno rozemletých zbytků kůže, odřezků nekvalitních spodních vrstev a koženého odpadu, které jsou následně spojeny dohromady lepidlem a obarveny.
    Autor: shutterstock.com

    Doslovný překlad může být matoucí, protože zní "pravá kůže". Jenže není kůže jako kůže. Genuine leather je vyrobena průmyslově z mnoha nadrobno rozemletých zbytků kůže, odřezků nekvalitních spodních vrstev a koženého odpadu, které jsou následně spojeny dohromady lepidlem a obarveny. Takový materiál tedy skutečně obsahuje 90–100 procent pravé kůže, jdeale o kůži recyklovanou. A ta má samozřejmě úplně jiné vlastnosti než skutečná poctivá useň.

  • 2.

    Jak genuine leather poznat

    Autor: iStock

    Výrobky z recyklované kůže najdete nejčastěji v levnějších prodejnách obuvi, v obchodech s módou v nákupních centrech, obchodních domech s levným nábytkem. Rozdíl jako laik na první pohled nepoznáte. Varovat by vás měla především cena. Ta je samozřejmě několikanásobně nižší než za kvalitní kožené výrobky.

    Pátrejte také po značení typu kůže. To bývá nejčastěji vyraženo například na vnitřní straně opasku, uvnitř kabelky či peněženky. Nejčastěji naleznete spojení slov jako genuine leather, echt leder, bonded leather, top-grain leather nebo full grain leather.

  • 3.

    Pozor na levné sedačky

    Recyklovaná kůže se rychle opotřebovává, obzvlášť v záhybech. na sedací soupravu tak není příliš vhodná.
    Autor: Shutterstock.com


    Velký pozor si dejte při koupi nové sedací soupravy. Pokud nemáte na kvalitní koženou, zvažte raději jiný potahový materiál. Recyklovaná kůže se totiž rychle opotřebovává, obzvlášť v záhybech. Sami výrobci připouštějí, že se tak hodí spíše na boční a zadní strany nábytku. Bohužel není výjimkou, že je s ní potažena kompletně celá sedačka a křesla.

  • 4.

    Proč se jí raději vyhnout

    I když výrobky z ní vypadají na první pohled hezky, počítejte s tím, že se povrch bude rychle odírat, materiál trhat a rozpadat.
    Autor: Profimedia.cz

    I když výrobky z ní vypadají na první pohled hezky, počítejte s tím, že se povrch bude rychle odírat, materiál trhat a rozpadat. Platí to především u těch z rozemleté kůže. Ta vydrží dokonce méně než umělá koženka. Alespoň takové jsou zkušenosti zákazníků, kteří se o ně podělili na internetu.

    Podstatně kvalitnější jsou výrobky ze seříznuté spodní strany silné kůže. Pokud ale už při koupi počítáte s tím, že jde o pouhý módní výstřelek, který budete používat jen zřídka, klidně si ho pořiďte. Nepočítejte ale s tím, že vydrží roky.

  • 5.

    Jak o výrobky z genuine leather pečovat

    U výrobků z recyklované kůže obzvlášť platí, že je důležité se o ně správně postarat. I tím totiž můžete prodloužit jejich životnost.
    Autor: archiv firem

    U výrobků z recyklované kůže obzvlášť platí, že je důležité se o ně správně postarat. I tím totiž můžete prodloužit jejich životnost. Péče o ně se neliší od péče o výrobky z poctivé kůže. Pro běžnou údržbu a očištění od prachu stačí otření jemně navlhčeným hadříkem nebo houbičkou. Nikdy nepoužívejte žádné agresivní chemické prostředky a čistidla.

    Výrobky, jako jsou boty a kabelky, čas od času ošetřete kvalitním vyživujícím i ochranným impregnačním prostředkem. Kůže totiž neustále pracuje, svými póry nasává prach a vlhkost. Výrobky nevystavujte dlouhému slunečnímu záření a teplotám nad pětadvacet stupňů Celsia. Nikdy je také nesušte na přímém zdroji tepla. Ztvrdly by a zdeformovaly se. U kabelek si dejte pozor na jejich přetěžování.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

agfor: Jo, taky jsem naletěl na boty v LIDLu. Po 3 měsících promáčí podrážka a druhé se po dešti úplně rozlepily.

(01. 04. 2018 16:37)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy