Jak vypadá česká venkovská zahrada?

 Ta se teprve hledá a přitom vychází z tradic a zvyklostí našich babiček. Pro venkov je typické uspořádání budov, rozlehlý pozemek a užitkové pěstební plochy. Domy většinou mívaly malé předzahrádky, na kterých rostly zejména trvalky.

Potrpíte si na doplňky?

Venkovská zahrada se neobejde bez hrnkových květin a lavičky. Pozor na výběr nádob pro osázení, jsou nedílnou součástí atmosféry prostoru. Doporučujeme mrazuvzdorné terakoty jednoduchých tvarů, klasické hliněné květináče, dřevěné štoudve nebo soudky, proutěné košíky s vnitřní výplní třeba z fólie.

Autor: Shutterstock.com

V této zahradě by jistě neměly chybět růže, ať keřové, nebo popínavé. Pokud chcete oživit zašlou a oprýskanou omítku, vysaďte břečťan nebo přísavník. Myslete také na velké skupiny trvalek táhnoucí se podél kamenné zdi nebo plotů (zlatobýl, hvězdnice, kopretiny). Dokonalou atmosféru venkovské zarhady pak vykouzlí kvetoucí a stále zelené keře jako jsou například zimolez a mahonie.

Autor: Shutterstock.com

Nezapomeňte na terasu

Co by nemělo chybět? Ovocný sad, a to opravdové stromy, nikoli zákrsky nebo tvarované ovocné stěny. Porost pod nimi připomíná louku, nejnápadnější květinou patrně bude kopretina bílá. K venkovské zahradě patří dřevěná terasa, nejlépe z jedné strany uzavřená zdí. Shora ji bude rámovat třeba jednoduchá masivní trámová pergola, aby neomezovala výhled do zahrady, kam se také hodí jezírko. Lemovat ho mohou rostliny toužící po vyšší vzdušné vlhkosti, včetně keřů drobnokvětých azalek, hortenzie, kapradiny, dále kolem vody kosatce, kontryhel, hosty, pomněnky, plazivé vrbiny, rozrazily i zběhovec.