Nepotřebujete velký pozemek

Máte malý pozemek a nevíte co s ním? Pak je zahrada s nádechem exotiky tou pravou volbou. Asijské zahrady se neobejdou bez zurčících potůčků s ozdobnými mosty, kamenných kompozic, dřevin, bonsají a typických kamenných pítek pro ptáky.

Co na asijskou zahradu nepatří?

Pohled na různé pestrobarevné květiny, protože podle Japonců výbuchy barev a jejich pestrost působí na člověka neklidně. V asijských zahradách je výrazným barevným prvkem pouze červenolistý japonský javor, na jaře rozkvetlé sakury, v květnu kvetoucí bochníkovitě sestříhané keře stále zelených azalek a sem tam nějaký kosatec.

Autor: Shutterstock.com

Důležitým faktorem každé zahrady v asijském stylu jsou dřeviny, které se vlivem nedostatku prostoru a zároveň snahou o maximální napodobení přírody spíše zmenšují, vytvářejí zdání většího stáří (tlusté kmeny) a také zdůrazňují působení živlů, což se projevuje třeba jejich pokrouceným a kompaktnějším vzhledem.

Autor: Profimedia.cz

Zahrada jako podle šablonky? Na to zapomeňte!

Této zahradě jsou cizí hrany i osová souměrnost. Výjimku tvoří jen živé ploty a polokulovité kompaktní tvary, které zahradu rámují nebo dělí. Zahradní cesty jsou tvořeny z plochých kamenů, takzvaných šlapáků. A protože Japonci vodu milují, nesmíte zapomenout na alespoň jedno jezírko, vodopád, nebo potůček. Do jezírek navíc můžete nasadit pro Asii typické koi kapry.