Výběr rostliny
Na jaře můžete vysazovat dva typy růží: rostliny v kontejnerech nebo prostokořenné.
Pokud s růžemi začínáte, volte raději ty kontejnerované. Mají kompletní kořenový bal, takže pro ně přesazení není takový šok. Dejte si pozor, abyste ho při sázení nepoškodili nářadím.

Růže je potřeba chránit postřiky před chorobami a škůdci.
Autor: Shutterstock.com


Výběr místa
Růže mají rády slunce a vzduch. Proudění vzduchu pomáhá s bojem proti chorobám, průvan jim ale nesvědčí. Růži prospěje, když ji během poledne bude chránit stín okolních rostlin. Půda by měla být písčitohlinitá, propustná, nejlépe smíchaná s kompostem. Určitě se vyplatí koupit v zahradnictví substrát na růže a dát ho kolem rostliny.

Vysázení
Při vykopávání jámy dbejte na to, aby byla dvakrát tak hluboká i široká než bal. Na dno přidejte kompost nebo substrát a na něj rostlinu. Tu předtím položte do kbelíku s vodou. Rostlinu dejte stejně vysoko, jako rostla v kontejneru. Rostlinám prospěje, pokud na záhon přidáte vrstvu mulčovací kůry.

Růže
Autor: Shutterstock.com

Zalévání
Růže potřebují dostatek vláhy. Po vysázení vytvořte u stonku jakousi malou hráz, aby se u květiny voda držela. Ještě po nějaký čas květinu zalévejte – ke stonku, nikoliv na listy. Po čase by měla květina zvládnout získat dostatek vody ze srážek, pokud pochopitelně nepanují extrémní sucha.

Nářadí
Odkvetlé květy je potřeba ustřihávat, aby se rostlina nevysilovala tvorbou plodů a zbylá poupata se dobře vyvíjela. Investujte do kvalitních a ostrých nůžek, tupé nářadí může květině ublížit.