Avokádový dip
Autor: Shutterstock.com
Avokádový

Potřebujete pro 4 osoby

4 lžíce tatarské omáčky
1 zralé avokádo
1 lžíce sladké pálivé thajské omáčky
1 malá cibulka
1 střední rajče
šťáva z 1 limetky
špetka soli
čerstvě namletý pepř
snítka čerstvého koriandru

Postup

Cibulku nakrájejte najemno, rajče na kostky asi 1 cm. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, lžící vydlabejte dužinu a rozmačkejte ji vidličkou nahrubo. Přidejte majonézu, sladko-pálivou omáčku, cibulku, nakrájené rajče, šťávu z limetky a dochuťte. Exotická omáčka je vhodná k masům, grilovaným klobáskám i párkům, pečivu a zelenině.

Z dýňových semínek

Potřebujete pro 4 osoby

4 lžíce tatarské omáčky
3 lžíce dýňových semínek
1 lžíce světlé sójové pasty Miso Širo
1 lžíce vinného octa
1 lžíce světlé sójové omáčky
špetka cukru

Postup

Dýňová semínka velmi pozvolna a za stálého míchání nasucho opražte. Jakmile se nafouknou, nechte je vystydnout a důkladně je rozdrťte na prášek, nejlépe v hmoždíři. V misce smíchejte tatarskou omáčku, pastu, ocet, sójovou omáčku a dýňová semínka, dochuťte špetkou soli. Cizokrajná omáčka doplní zeleninu (grilovanou i dušenou), grilované libové maso nebo rybu.

Dip z červených fazolí
Autor: Shutterstock.com
Z červených fazolí

Potřebujete pro 4 osoby

100 g kvalitní anglické slaniny
1 velká cibule
200 g doměkka uvařených červených fazolí
1 větší rajče
4 lžíce tomatové omáčky
4 lžíce majonézy
 Sůl, pepř, cukr, ocet

Postup

Slaninu nakrájejte na tenké nudličky (cca 4 mm) a na suché pánvi ji pomalu nechte tavit dokřupava. Přidejte na nudličky pokrájenou cibuli a zvolna restujte cca 10 minut. Cibule by měla zesklovatět a lehce zezlátnout. K cibuli vložte cca 1 cm velké kostičky rajčat, zvyšte plamen a restujte asi 5 minut. Přilijte tomatovou omáčku, nechte provařit 5 minut, až vše mírně zhoustne. Do omáčky vložte fazole, majonézu a případně dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Omáčka má mít sladko-slano-kyselou chuť. Můžete ji podávat teplou nebo studenou například k vepřovým žebírkům na medu a steakům.

Cizrnový

Potřebujete pro 4 osoby

100 g doměkka uvařené cizrny (lze i z plechovky)
4 lžíce majonézy
2 lžíce oleje
1 středně velká cibule
šťáva z 1 limetky
sůl, pepř

Postup

Cibulku nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji, až zesklovatí. Do mixéru dejte cizrnu, majonézu, olej, orestovanou cibulku, šťávu z limetky, špetku soli a důkladně rozmixujte na jemnou pastu. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte trochu vývaru z cizrny. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Cizrnový dip zkuste k čerstvé nebo pečené zelenině.