Když půjdete vybírat gril, měli byste mít jasno v několika věcech: jak často budete grilovat, kolik času budete mít obvykle na přípravu, pro kolik osob budete nejčastěji jídlo připravovat. Důležité je i to, kde budete grilovat (na zahradě, na balkóně nebo doma). Pak můžete začít s výběrem. Sortiment grilů je totiž velmi široký a zahrnuje zařízení, která s sebou můžete nosit v kufru třeba na pikniky v parku, i robustní stroje, na nichž pohostíte půlku ulice.

TRADICE VÍTĚZÍ

Zřejmě nejpopulárnější jsou grily na dřevěné uhlí určené pro grilování v exteriéru – na otevřené terase, na zahradě, v kempu… Za jejich oblibou stojí jednak určitá tradice způsobu přípravy pokrmů, jednak nezaměnitelná vůně, která grilování provází, i chuť, kterou při něm suroviny získávají. Grily na dřevěné uhlí jsou zároveň obvykle cenově příznivější.

OBSTOJÍ I DOMA

Grily elektrické potřebují v dosahu zdroj elektrické energie. Mohou posloužit i na zahradě či terase, pokud je v blízkosti zásuvka, častěji jsou ale volbou do domácnosti. Nabízejí snadnou manipulaci a rychlost, s níž jsou připraveny.

RYCHLE A SNADNO

Dnes nacházejí stále širší uplatnění grily plynové. V porovnání s dřevěným uhlím nabízí plyn rychlejší a bezproblémové roztopení, snadnou regulaci teploty i údržbu. V tomto sortimentu najdete jak cestovní „grilek“ ke stanu či grily střední kategorie, tak hotové „rolls royce“, které disponují technologickými vymoženostmi (rozsah teplot a míra přesnosti regulace, různé způsoby příprav pokrmů atd.) a jsou dokonale promyšlené i po praktické stránce (odkládací plochy, úložné prostory atp.)

UZENÁ KLOBÁSKA

Gril lze dnes použít také k uzení, a to i běžné kotlové grily na dřevěné uhlí a grily plynové, jejichž součástí je přímo kovová část na uzení nebo lze využít poklopu. K uzení se pak používají speciální dřevěné lupínky z různých druhů voňavých dřev (pekan, třešeň, jabloň a podobně), které dodají pokrmu specifickou příchuť a vůni.