Už při výběru psa podvědomě tíhneme k podobným typům, jakými jsme sami. Máme z čeho vybírat, protože za tu dobu, co se pes stal věrným přítelem člověka, byla vyšlechtěna pěkná řádka psích plemen, aby byly uspokojeny rozličné nároky majitelů psů.

Tak zatímco dříve v minulosti si milovník lovu opatřil například chrta kvůli jeho rychlosti, s jakou pronásledoval lovnou zvěř, dnes si takového psa často pořídí štíhlá sportovkyně, která denně vyráží do lesa spalovat své kalorie, aby snáze ulovila muže.

UŽ MÁTE VAŠEHO PEJSKA V SOUTĚŽI? PŘIHLASTE SE ZDE>>

Po roce se pes podobá svému pánu

Tohle španělské přísloví rovněž odráží realitu. Člověk má totiž potřebu si své milované předělávat k obrazu svému a poslušní psi mu v tom jdou na ruku mnohem ochotněji než lidé.

Od svých pánů přebírají jejich životní styl – vztah k pohybu, chuť k jídlu i duševní rozpoložení. Tak se potom psi jednoho plemene liší podle toho, s kým sdílejí domácnost.

„Jinak se bude chovat a jinak vypadat například bígl či kokršpaněl v rukou myslivce, jinak v rukou anarchisty či potížisty a jinak v rukou důchodce," upozornila odbornice na chování psů Hana Žertová.

Je známo, že psi starých lidí bývají nedůvěřiví a nedůtkliví k jiným psům a postrádají veselost a hravost, kterou naopak překypují pejskové, jež vlastní mladí lidé nebo rodiny s dětmi. Psi těžce nemocných nebo handicapovaných lidí zase vyzařují smutek a zodpovědnost.

Hitler chtěl učit psy mluvit

Aport Adolf! Hitler byl přesvědčený, že psi se svou inteligencí vyrovnají lidem. A chtěl je naučit mluvit.
Autor: Profimedia.cz

Americká agentura pro výzkum veřejného mínění MediaStart provedla před nějakou dobou pro nedělní přílohu deníku New York Times studii, ve které byl srovnáván životní styl majitelů psů s charakteristickými znaky jejich miláčků.

Ukázalo se například, že 90 procent newyorských chrtů patřilo do rodiny, která se intenzivně věnuje sportu. Víc než 70 procent psů mohutnějších plemen (mastif, doga, bernardýn) si pořídili lidé nižšího vzrůstu, čímž se potvrdilo pravidlo o léčbě napoleonského komplexu.

Luxusní plemena, jejichž zevnějšku je potřeba se velmi věnovat, častěji chovají osaměle žijící ženy. Součástí studie byl i rozbor plemen, která jsou nejvíc k vidění v barech a kavárnách. S přehledem zvítězily psí rasy známé svou flegmatickou povahou (buldok, baset, mopslík).

Stejně tak nás nepřekvapí fakt, že výbušné a cholerické typy    si rozumějí s teriéry a pinči a že militantně založení jedinci si pořizují německé ovčáky. Jednoho takového měl i nechvalně proslulý diktátor Adolf Hitler. Jeho vlčák Wolf útočil na každého, kdo se k němu přiblížil. Vůdcově lékaři Ferdinandu Sauerbruchovi se jej ale podařilo jednoho dne zpacifikovat, a když pak Hitler uviděl svého psa dávat mu poslušně pac, šíleně se rozčílil a svého psího miláčka se zřekl.

A co víc, Němci chtěli v období druhé světové války sestavit děsivou armádu mluvících psů. Myšlenka byla založena na přesvědčení, že psi se svou inteligencí vyrovnají lidem. Hitler doufal, že se tito chytří tvorové naučí komunikovat se svými pány z jednotek SS a dokonce měl pro své plány k dispozici i speciální školu pro zvířata.

Rozděleni při porodu? Kříženec německého ovčáka se stafordšírským bulteriérem jakoby z oka vypadl ruskému prezidentovi
Autor: Archiv

Psi se mohou ovšem nepodobají jen svým pánům, ale svojí podobou nám mohou připomínat i jiné lidi. Před rokem informoval server The Moscow Times, že v centru Kyjeva byl nalezen kříženec německého ovčáka se stafordšírským bulteriérem, jehož pronikavý pohled nápadně připomínal výraz ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Geniááální. Nedivil bych se, kdyby kousal gaye," okomentoval to tehdy na Twitteru irský komik Graham Norton a připomněl tak Putinovo tažení proti homosexualitě, kvůli němuž se stal terčem kritiky. Jeden z ruských bloggerů na serveru LiveJournal zase radil nechat psa v klidu a nenaštvat ho. Podobnost psa s Putinem tehdy mnohé pobavila, dnes se nám to může jevit jako svým způsobem mrazivé podobenství.

Fascinující! Švýcarský fotograf Sebastian Magnani portrétovaným psům ve photoshopu přidal stejný účes, šaty i doplňky, jako mají na sobě jejich páníčkové
Autor: Foto: Sebastian Magnani

To, že se psi svým majitelům podobají také svým zevnějškem, chtěl také dokázat švýcarský fotograf Sebastian Magnani a ve svém fotosérii „Underdog“ podobu mezi člověkem a psím miláčkem dovedl do extrému.

Portrétovaným psům totiž ve photoshopu přidal stejný účes, šaty i doplňky, jako mají na sobě jejich páníčkové. Z nahodilého nápadu, kterému se věnoval jen tak pro zábavu, se stal doslova hit, který obletěl svět. Fotky totiž podtrhují nejen podobu zevnějšku mezi pánem a jeho psem, ale i jejich podobnou osobitost a výraz. Ostatně posuďte sami.

Vyfoťte se s vaším pejskem!

Podobáte se i vy svému pejskovi a chcete to dokázat? Pak nám pošlete fotku, na níž jste se svým miláčkem společně vyobrazeni. Ty nejlepší snímky zveřejníme a odměníme.

A hlavně nezapomeňte přihlásit svého čtyřnohého přítele do naší soutěže nejPes, která začala již toto pondělí. Přihlašovat jej můžete až do 2. dubna. Příliš dlouho ale neváhejte. V naší soutěži se totiž bojuje i o čas. V případě, že dva či více psů získají rovný počet hlasů, vyhrává ten, kdo vstoupil do soutěže nejdřív. I tady tedy platí, že čas jsou peníze. A my pro vás máme skvělých 80 tisíc korun! Přihlaste jej proto ještě dnes!