Přihlašte svého psa do soutěže NejPes 2014
Autor: Blesk

Dvořákův Maxipes Fík

Ačkoliv Fík nebyl živým hercem, nýbrž postavičkou nakreslenou nakreslenou Jiřím Šalamounem, přesto je považován za největší psí celebritu. Aby ne, když z původně malého štěňátka, které od rodičů dostala holčička Ája, vyrostl obří maxipes, který rozvážně mluvil. Nezaměnitelným způsobem jej namluvil populární herec Josef Dvořák, který stejně jako duchovní otec Fíka, scénárista Rudolf Čechura, pocházel z Kadaně, tedy kousek od vsi Ahníkov, kde žila malá Ája.

Fíkovu vesničku kvůli těžbě uhlí srovnali komunisté se zemí, a tak se ke svému slavnému psímu rodákovi dnes hlásí právě Kadaň, kde po Fíkovi pojmenovali nábřeží u Ohře a chystají mu tam vztyčit dokonce sochu a postavit boudu i Ájin domeček. Od roku 2005 se navíc v Kadani každoročně slaví Narozeniny Maxipsa Fíka.

Kdo ví, zda by tahle legendární psí postava vůbec vznikla, kdyby do Československa v srpnu 1968 nevjely ruské tanky. Spisovatele Rudolfa Čechuru totiž lákaly spíše detektivky, ale protože v jednom článku z roku 1968 kritizoval vedoucí úlohu KSČ, vyhodili ho v roce 1970 z práce a nesměl publikovat pro dospělé. „Přirovnal jsem to k absurdní situaci, jako kdyby ve stanovách JZD stálo, že kráva Stračena je jednou provždy nejlepší dojnice. Po roce 1970 mě za to někdo udal, vyhodili mě z práce, nesměl jsem vydávat pro dospělé, pro děti jen s omezením," vzpomínal spisovatel, který dnes píše hlavně detektivní příběhy a je členem londýnské Společnosti Sherlocka Holmese.

Maxipes Fík
Autor: Archiv Blesku

Sovákův Bohouš

Kdo by neznal slavného bernardýna Bohouše ze stejnojmenné komedie z roku 1968, který svému majiteli, správci horského hotýlku Aloisi Randovi v podání Jiřího Sováka, prohrál sázku. Randa se totiž s nově příchozím hostem (Vladimírem Menšíkem), který má hlad jako bernardýn, vsadil o to, zda dokáže sníst víc chodů než jeho věčně hladový pes. Bohouš má sice hlad, ale po tolika kvalitních teplých pokrmech odmítne sežrat závěrečný krajíc chleba. Ve skutečnosti ale účinkující bernardýn Baldur chleba rád měl, a tak museli filmaři krajíc pokapat benzínem, aby se na něj nevrhl. Chemie se však slavnému psímu herci stala nakonec osudnou. Když dostal blechy, jeho majitel jej postříkal tehdy novým zázračným přípravkem – biolitem, který se v nadměrné koncentraci stává nebezpečným i pro člověka a může mu způsobit smrt. Chudák Bohouš po dvou týdnech pošel.

Vladimír Menšík, Jiří Sovák a bernardýn Bohouš
Autor: Archiv Blesku

Přihlašte svého psa do soutěže NejPes 2014
Autor: Blesk

Jezevčík Tomáše Holého

Hladkosrstý jezevčík jménem Brok se proslavil po boku slavné dětské hvězdy Tomáše Holého ve filmové trilogii Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Holý zde nezapomenutelným způsobem ztvárnil malého Vaška, jehož na nějaký čas přiveze k dědovi na hájenku na Šumavě jeho filmová máma Jana Brejchová.

Hajný, který v myslivně žije sám jen se psem, svého vnuka do té doby neznal, protože se svým synem kdysi rozešel ve zlém, a zpočátku nepřijímá svoji povinnost se o něj starat s nadšením. Chlapec si však jeho srdce postupně získá svojí bezprostředností a zájmem o přírodu, a tak jej děda často bere na pochůzky do lesa. Ti dva se definitivně sblíží při pokusech o záchranu psa, který zahnal jezevce do nory, ale ten mu zatarasil zpáteční cestu, aby jej mohl zamordovat.

Při scéně vysvobozování psa z nory filmový pes Tomáše Holého pokousal a na památku mu zanechal i jizvu na tváři. Dětský herec však o tom doma nikomu neřekl z obav, že by mu rodiče nedovolili v natáčení pokračovat. Holého otec se sice o zranění dozvěděl, ale syna nechal točit dál. A protože první film zaznamenal velký ohlas i v Německu, přišla zakázka na další díl, až nakonec vznikla celá trilogie. Nadějný český herec zahynul o dvanáct let později při autonehodě.

Gustáv Valach, Tomáš Holý a jezevčík Brok
Autor: Archiv Blesku

Barča Ondřeje Vetchého

Jednoznačně nejznámější českou psí herečkou je kokršpanělka Barcelona alias Barča herce Ondřeje Vetchého. Ve filmu debutovala už v oscarovém snímku Kolja režiséra Jana Svěráka, kde si ale zahrála jen menší roličku. Větší part pak odehrála po boku svého pána v režisérově dalším úspěšném snímku Tmavomodrý svět, který vypráví o českých letcích z druhé světové války.

Barča svým výkonem tehdy oslnila i Hollywood. Američtí filmaři nevěřili vlastním očím, jak bravurně fenka svoji roli zvládla. „Ten pes je úžasný, jak jste to dokázal?“ ptali se udiveně režiséra Jana Svěráka. Ten jim jen v žertu odpovídal: „Použili jsme počítačové triky.“ Ve skutečnosti ale Barča všechno zahrála sama, a tak i v jejím případě se potvrdilo ono známé pravidlo, že jaký pes, takový pán.

„Je to dokonalý partner,“ chválil ji Ondřej Vetchý, který fenku snad všude bere s sebou. Barcelona jej doprovází na natáčení a čeká ně něj v herecké šatně, když zrovna hraje na jevišti Činoherního klubu, kde se stala miláčkem celého ansámblu. A co víc, je i držitelkou zlaté akreditace, s níž má volný přístup na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

Ondřej Vetchý a Barča
Autor: Archiv Blesku

Jonatán Macha a Šebestové

Pes samozřejmě nechyběl ani v jednom z nejpopulárnějších animovaných seriálů Mach a Šebestová scénáristy Miloše Macourka a malíře Adolfa Borna. Měl legrační jméno Jonatán a byl to patrně kříženec kokršpaněla a vousaté kólie. Patřil paní Kadrnožkové, s níž ale nebyla moc legrace, a tak se pes pořád motal kolem Macha a Šebestové, žáků 3. B, kteří vlastnili kouzelné sluchátko plnící každé jejich přání. Jonatánovi třeba vykouzlili křídla a milion koček. Pes tak měl o zábavu postaráno a nad seriálem z roku 1982 se dodnes dobře baví i diváci.

Mach, Šebestová a Jonatán
Autor: Archiv Blesku

Přihlašte svého psa do soutěže NejPes 2014
Autor: Blesk