Starý jezevčík byl minulý týden nalezen zabalený do deky před jedním ze psích útulků v americkém státě Kalifornii. Ke košíku byl přišpendlen rukou psaný dopis, jehož obsah vezme mnohé za srdce:

„Našemu psovi je 13 a půl. Od včerejška je nemocen, má krev ve stolici a zvrací. Pár let také trpí kožním onemocněním. Jsme oba senioři, nemocní, bez peněz. Nemůžeme si dovolit platit drahé výlohy u veterináře, nemáme ani na jeho utracení. Za celou dobu, co ho máme, byl pořád s námi. Nedokáže bez nás žít. Utraťte ho, prosím.“

Harley (13,5 roku) už je starý "pán".
Autor: wordpress.com

V útulku dali pejsku jméno Harley a ihned kontaktovali neziskovou organizaci Leave No Paws Behind (LNPB), která se specializuje na péči o staré a nevyléčitelně nemocné psy. LNPB nechala jezevčíka vyšetřit, a když se ukázalo, že o psa bylo v minulosti dobře postaráno a může tak po absolvování léčebné kúry ještě několik roků žít, rozhodlo se vedení organizace vypátrat původní majitele.

Chtěli pejska starým lidem vrátit a přispívat jim finančně na jeho péči. Krátce po zveřejnění výzvy v novinách, se jim ozval starý manželský pár, který si přál zůstat v anonymitě, a v telefonu vysvětloval, proč se se o svého mazlíčka už nemohl dál postarat. 

Dopis, který obměkčí nejedno srdce.
Autor: wordpress.com

„Jsme v důchodu, já jsem zdravotně postižený a ani moje žena na tom není dobře. Žijeme ze dne na den a nemáme ani na zaplacení pobytu v nemocnici. My už ani nemáme na zubaře... jsme bez peněz,“ řekl nešťastný muž do telefonu. 

Jaké však bylo jeho překvapení, když mu vedení společnosti sdělilo, že jejich pes je stále naživu a že si jej mohou bez obav vzít k sobě zpátky, protože až do jeho smrti jim budou hradit výdaje na jeho stravu i zdravotní péči! 

„Mysleli jsme si, že už je po smrti, ale on žije,“ řekl muž užasle do telefonu. „Jsme vám za to nepředstavitelně vděční.“

Senioři si hodlali psa vyzvednout poté, co se jim podaří sehnat peníze na nové pneumatiky. Protože se ale našli dárci, kteří jim na ně přispěli, přijedou si autem pro svého miláčka už v nejbližších dnech.

Pardál Harley v náručí veterinární ošetřovatelky, která se o jezevčíka starala
Autor: wordpress.com

LNPB médiím sdělila, že zaznamenává v posledních letech stále více případů, kdy se majitelé kvůli vážným finančním problémům nemohou o své domácí mazlíčky dál starat a jsou nuceni se jich s těžkým srdcem vzdát. Vedení proto chce těmto lidem, kteří se ocitli v hmotné nouzi, ale nadále jsou schopni o své psy s láskou pečovat, finančně vypomáhat. 

Znáte nějaký podobný případ ze svého života nebo okolí? Napište jej nám. Nejlepší příběhy uveřejníme v našich novinách a odměníme. Možná tím někomu pomůžete a možná pomůžete i sami sobě nebo svému psovi. Jak? Přece tím, že se zapojíte do naší soutěže nejPes a vyhrajete jednu z hlavních cen. Ve hře je skvělých 80 tisíc korun! Přihlásit svého mazlíčka můžete do 2.dubna. Sledujte náš web a dozvíte se víc!