Podle našeho návodu si jednoduše vyrobíte nové stínítko na lampu. A protože populární je nejen scrapbooking, ale i vintage (starobylý) styl, můžete si v tomto duchu vytvořit třeba i záložku, přání, krabičku na šperky...

Jak na to?

1 - nastřihejte si 4 kousky krajky v délce stínítka, které si rozdělte na čtvrtiny. Na stínítko podélně přichyťte oboustrannou lepicí pásku a na ni připevněte krajku.

Krok 1 - nastřihejte si 4 kousky krajky
Autor: Sylva Šporková

2 - pomocí silikonových razítek a hnědé razítkovací barvy vytvořte na každém díle stínítka různé vzory. Vyplatí se použít silikonová razítka, která jsou ohebná a jdou dobře otisknout na zaoblené stínítko.

Krok 2 - vytvořte na každém díle stínítka různé vzory
Autor: Sylva Šporková

3 - s různě velkými raznicemi si z ozdobného papíru a hnědé čtvrtky vyrobte kytičky, jejich okraje odekorujte hnědou razítkovací barvou a nalepte několik květinek na sebe. Připravit si můžete i hotové papírové kytičky nebo si květinky vystřihnout z tvrdé čtvrtky a obarvit je.

Krok 3 - z ozdobného papíru a hnědé čtvrtky vyrobte kytičky
Autor: Sylva Šporková

4 - kytičky připevněte na stínítko scrapbookovými hřebíčky: ve středu všech květů i ve stínítku udělejte malý otvor, tím protáhněte barevný hřebíček a uvnitř lampičky roztáhněte obě nožičky hřebíčku tak, aby kytička na lampě držela. Nakonec stínítko dozdobte – okraje hnědou razítkovací barvou, na prázdná místa dolepte hnědé a růžové knofl íky a drobné blýskavé růžové fl itry ve tvaru kytiček.

Krok 4 - kytičky připevněte na stínítkoscrapbookovými hřebíčky
Autor: Sylva Šporková

Nákupní košík

* stínítko: 49 Kč

* razítka: od 35 Kč (sada: od 120 Kč)

* hnědá razítkovací barva: 40 Kč

* papírové kytičky: 25 kusů od 30 Kč nebo raznice: například 80 Kč za malou kytičku, 160 Kč za větší

* oboustranná lepicí páska: cca 1 Kč (balení 33 m za 65 Kč)

* scrapbookové hřebíčky: cca 10 Kč (balení 30 kusů za 30 Kč)

* lepidlo, kousky barevného papíru, zbytek krajky, knofl íčky a flitry – máte doma

Celkem se vejdete do: 250 Kč (bez raznic)

Stránka do fotoalba

Takto vypadá původní scrapbook – ozdobná stránka do fotoalba. Neměla by být plná fotografi í; jedna nebo dvě stačí. Na hnědou stránku nalepte částečně otrhaný růžový papír – v rohu ho vytrhněte a propleťte tenkým provázkem. Hlavní fotku nalepte doprostřed papíru, do rohu můžete dát menší fotografi i. Stránku ozdobte razítkováním, stužkou a kytičkami, okraj ozdobných papírů před nalepením potiskněte razítkovací barvou.

Stránka do fotoalba
Autor: Sylva Šporková

Originální náhrdelník

Na obdélník balzového dřeva nalepte zajímavý kousek papíru, orazítkujte a nalepte drobné kovové ozdoby. Pro zavěšení na šperk upevněte pomocí speciálních kleští dvě průchodky, do kterých navlékněte kovové kroužky a na ně zavěste řetízek s většími oky.

Originální náhrdelník
Autor: Sylva Šporková

Krabičky

Jako základ můžete použít jakoukoliv pevnou krabičku – papírovou i dřevěnou. Pokud chcete proměnit starší, nejprve ji celou natřete bílou akrylovou barvou. Na stěny i víčko nalepte natrhané kousky papíru nebo zbytky tapety s obarvenými okraji. Razítkovací barvou potiskněte i všechny hrany krabičky. Dozdobte kousky krajky, stužkami, kytičkami a malými knoflíky.

Krabičky
Autor: Sylva Šporková

Co je to scrapbooking?

Scrap znamená anglicky odstřižek, book knihu, a takhle, pomocí odstřižků barevných papírů v kombinaci s fotkami, vznikala první scrapbooková fotoalba. Vzhledem k obrovské oblibě této techniky po celém světě kolem scrapu vznikl celý průmysl s doplňky a pomůckami.

Scrapbooking - tato technika se začal využívat na tvoření a dekoraci různých věcí.
Autor: Sylva Šporková

Kromě všech možných druhů fotoalb (nejen ve tvaru klasické knihy, ale i různých kytiček, domečků, srdíček...) si můžete koupit spoustu nářadí – řezačky, speciální nůžky, raznice na výseky různých tvarů, kleště na upevňování průchodek, různé druhy lepidel, razítka, razítkovací barvy a jiné.

Ještě větší výběr je v materiálech. Papíry o velikosti 30 x 30cm seženete ve všech barvách i dezénech, na výběr je mnoho ozdob: květinky, tematicky zaměřené samolepicí dekorace, propisoty, stužky, kovové drobnosti... Protože se scrapbooking stal hitem posledního roku, není problém si ho na internetu najít.