Nejdříve proděláte na zemi krátké 10 minutové školení. Pak nastoupíte do letadla a za pár minut se už nakláníte se z otevřených dveří letadla. Naskýtá se vám stejný pohled, který znáte z internetových map jako „letecký“. Kdesi dole, tak 4 kilometry hluboko pod vámi, má být místo, kam asi tak po 8 minutách dopadnete. Na hledání toho nepatrného bodu ale nemáte čas. Vaše siamské dvojče, které máte připoutané na zádech, tedy pilot tandemového seskoku, vás vytlačuje nekompromisně ven…

V Nepálu se můžete proletět se supem

V Nepálu se můžete proletět se supem

Jaké to je létat s ptáky? O tom ví své nadšenec Scott Manson (38), který spojil své dvě největší vášně a vytvořil nový adrenalinový sport – parahawking.…celý článek

Horempádem volným pádem!

Hoooop! A už se řítíte oblohou! Je to pocit, jako byste se v plné rychlosti postavili v kokpitu závodní F1. Protitlak vzduchu je obrovský. Deformuje tvář, problém je i pozdravit fotografa, který krouží kolem vás. Dech ovšem vyráží nejenom rychlost kolem 230 až 250 km/h, s jakou se řítíte oblohou, ale také pohled dolů na zem, která se kvapem blíží.

Asi po minutě letu někdy otevře, ucítíte lehké škubnutí. Nad vámi se otevřel padák. A pak už se tiše vznášíte, kroužíte, okukují vás zvědaví ptáci. Za dalších 6-7 minut jste zase zpátky nohama na zemi...

Video
Video se připravuje ...

Skupinové skoky volným pádem jsou koníčkem pro profesionální parašutisty. JUMP-TANDEM

Bezpečnější, než jízda po dálnici

Spoustu lidí, která tohle adrenalinové hobby ještě nezkusila na vlastní kůži tvrdí, že je to šílené a nebezpečné. „Nepředstavitelně více riskujete, když třeba jedete autem po dálnici,“ ujišťuje Martin Dlouhý, jednatel a majitel společnosti JUPM-TANDEM. Ví, o čem mluví. Sám už má za sebou více než 4 000 seskoků.

Záchytná oka, kterými jste připoutaní k padáku pilotota, snesou v trhu víc, než 1,5 tuny.
Autor: Jaroslav Volný
„Pasažér je k padáku svého tandem pilota připoután čtyřmi karabinami, z nichž každá má nosnost v trhu 1,5 tuny. V případě, že by se z jakýchkoliv důvodů neotevřel padák, je připraven záložní, stejně velký, jako ten hlavní,“ vysvětluje Dlouhý.

A kdyby pilot za letu třeba omdlel? Počítač uvnitř padáku hodnotí výšku i rychlost. Pokud zjistí, že ve výšce, kdy už má být padák otevřený, tomu tak není, sám jej vystřelí.

Plechovka plná adrenalinu
Adrenalin se dá dnes koupit jako každé jiné zboží. Tahle plechovka
Plechovku plnou adrenalinu si můžete objednat na adrese www.skoctesi.cz
Autor: JUMP-TANDEM
obsahuje stoprocentní koncentrát v podobě pokazu na tandemový seskok s minutovým volným pádem. Objednat ji lze na www.skoctesi.cz

Skákat můžou i století!

Všichni piloti tandemových seskoků jsou   navíc profesionální parašutisté s bohatými zkušenostmi. Právě proto si adrenalinový prožitek volného pádu může dopřát téměř každý. Nepotřebuje žádný speciální výcvik, před skokem stačí desetiminutová instruktáž.

„Skákat můžou děti od 8 let, horní věková hranice je prakticky neomezená. Už s námi skákal i pán, který takto oslavil své 89. narozeniny. Skákat by neměli jenom  kardiaci nebo jinak vážně nemocní lidé. Ale bez problémů s námi naopak skáčou třeba nevidomí, hluchoněmí či tělesně postižení,“ říká Martin Dlouhý.

Profíci o tandemu: nuda, jsme jako piloti boeingu

Pro nezkušeného člověka je minutový let volným pádem zdrojem pořádné dávky adrenalinu. Co však ti, kteří skáčou dnes a denně? „Když skáčeme v tandemu, je to pro nás podobné, jako pro pilota boeingu, který přepravuje cestující a jeho jediným úkolem je zajistit naprosto bezpečný let. Ne že bychom si to neužívali, každý skok je jiný, ale skáče se s padáky o ploše 35 m² a rychlost přistání je jenom kolem 18 km/hod. To pro nás není příliš vzrušující,“ tvrdí zkušený parašutista.

V září se parašutísté chystají nad prostějovským letiště na největší skupinový seskok v ČR.
Autor: copyright Willy Boeykens

Skupinové seskoky, kdy desítky parašutistů při volném pádu vytvářejí různé obrazce, patří k nejnáročnějším. Letos v září se nad Prostějovem chystá český rekord v počtu účastníků.

Fotogalerie
8 fotografií
Když adrenalin, tak pořádnou dávku

„Já si nejvíc adrenalitu užiju, když skáču s padákem třikrát menším. Letím kolmo k zemi a teprve těsně nad ní ho v rychlosti kolem 120 km/hod. zvednu,“ svěřuje se Martin Dlouhý. Ani to však těmhle lidem nestačí. Skáčí ve skupinách, kdy ve volném pádu sestavují ze svých těl různé obrazce. Provozují za letu i něco jako balet, rádi ve vzduchu soutěží v nejrůznějších disciplinách.

Co teď v oblacích frčí?

Ptačí kombinézy umožňují profíkům ještě dokonaleší manévrování.
Autor: copyright Mark Harris
Skákání v ptačích kombinézách, kdy lze za volného pádu dosahovat vysokých dopředných rychlostí (až ke 200km/h). „Moji kamarádi ze Španělska například v těchto kombinézách nedávno přeletěli Gibraltar. Vyskočili nad Afrikou a přistáli v Evropě. Nebo se takto létá volným pádem jen pár metrů nad skalami nebo skialpinistickými terény. Skokan se pak jen musí odklonit nad nějakou propast, kde bezpečně otevře padák,“ dodává Martin Dlouhý.

Bojí se vůbec někdy?

"Bál jsem se letos v únoru, když jsme skákali v iráckém Kurdistánu nad nejstarším městem na světě Erbilem a nad Dohukem. Byly to vlastně první civilní seskoky v téhle zemi. Lidé jsou tady zvyklí spíš na to, že z nebe padají bomby. A najednou nad nimi letí náš turbolet a z něho se snáší lidi na padácích," vzpomíná Dlouhý.

První civilní seskok v historii Iráku.
Autor: JUMP-TANDEM

"Nešlo ani tak o strach ze skákání. On tam má vlastně každý mužský samopal, pistoli, kulomet. Zrovna se  slavil 23. února jejich Nový rok, tak lítaly světlice, střílelo se do vzduchu ze všeho možného. Ale stálo to za to, dívalo se na nás neuvěřitelných 100 000 lidí, pro které jsme se rázem stali národními hrdiny. Připadal jsem si, jako bych byl Jaromír Jágr nebo jiná extra celebrita."

Místní si také mohli vyzkoušet poprvé v životě tandemový seskok. „Bylo vidět, že jsou to muslimové. Nejdřív totiž poslali do vzduchu ženskou. A teprve když viděli, že to přežila, tak si to šli pánové zkusit taky," směje se Martin Dlouhý.

Zdroj: JUMP-TANDEM, www.skoctesi.cz