Rostou na loukách, v zahradách, kolem cest a na okrajích lesa většinou ve skupinách. Při houbaření si ale jedlé druhy pečárek snadno můžete splést s jinou, mírně jedovatou pečárkou zápašnou. Jak ji ale rozeznat, když jsou si všechny pečárky tak podobné?

Prozradí ji její zápach

Jak už její název napovídá, tahle houba páchne, po karbolu. Některým houbařům, zvlášť kuřákům, ale tato houba začerstva nezapáchá a žádný rozdíl v porovnání s jinými pečárkami nepociťují! Jednoznačně to tedy poznáte až při jejich vaření – to už je ale pozdě.

Čtenáři Blesk.cz na houbách: Další úlovky!

Čtenáři Blesk.cz na houbách: Další úlovky!

POSÍLEJTE FOTOGRAFIE: Rostou! Netrpělivým houbařům tak začíná svátek. České houbařské vášně se mohou plně projevit. Stačí vyrazit do lesa! Zde je foto…celý článek

Houbaření? V Evropě jsme nejvíc "ulítlí"!

Houbaření? V Evropě jsme nejvíc "ulítlí"!

Více než 70% obyvatel Česka alespoň jednou v roce vyrazí do lesa na houby. To je fenomén, který ve světě nemá obdoby! Proč je tomu tak a jak se na…celý článek

Najisto ji odhalíte podle změny barvy!

Základním znakem, že jde o pečárku zápašnou, je její změna barvy. Stačí rýpnout do klobouku nebo do spodní části třeně a uvidíte okamžitou barevnou reakci. Zatímco třeba pečárka ovčí pomalu zežloutne a změna barvy je trvalá,  zápašná zežloutne výrazně chromově žlutě, ale za chvíli zase zbělá!

Jaké jsou příznaky otravy?

Příznaky otravy jsou pocení a zčervenání, doprovázené nepříjemnými žaludečními křečemi. Každý člověk sice nemusí reagovat na jed obsažený v této houbě takto intenzivně, přesto však není třeba riskovat. Vždyť je v lese tolik jiných jedlých hub…