Jako kluk se Martin hodně hýbal, hrál tenis. „Věnoval jsem sportu víc času než učení, tak jsem šel na střední odborné učiliště elektrotechnické. Jenže právě sport mě brzy hnal k vyšší ctižádosti,“ líčí dnes cesty, které ho dovedly až k herectví.

„Přihlásil jsem se na brněnskou JAMU. Ke zkouškám jsem přišel s tím, že mám rád poetiku Lasici a Satinského, Semaforu a že bych chtěl dělat divadlo malých forem. A u toho také stále zůstávám. Už desátý rok vedu Divadelní spolek Frída, hrajeme v Brně v Divadle Bolka Polívky, po zájezdech..."

Domov Venduly Svobodové? Dočasný, ale přepychový!

Domov Venduly Svobodové? Dočasný, ale přepychový!

Momentálně žije prezidentka Nadačního fondu Kapka naděje se synem Kubíkem v domě svého muže Patrika. Uhádnete, kdo jim ještě dělá společnost? A kdy…celý článek

Bára Štěpánová: Ruce od hlíny? Nic pro mě!

Bára Štěpánová: Ruce od hlíny? Nic pro mě!

Rozlehlé stavení má vlastně několik zahrádek a ještě k tomu velký sad na kopci nad domem. Jak se známé herečce a moderátorce daří spojit zahradu a…celý článek

Les: Čistička hlavy

Martin je přesvědčený, že kdyby neměl sportovního ducha, ani jeho divadlo by nebylo tam, kde dnes je. Jenže přece jen tady najdeme rozdíl. „Jednou mi Ivo Krobot řekl, abych nechodil do divadla jako na trénink. Já to tehdy tak měl – natrénuju, pak přijdu a předvedu," říká.

"Jenže tak to nejde. Musíte chodit do lesa, procházet se, přemýšlet, mluvit sám se sebou. Miluju přírodu, toulání kolem vody. Taky rybařím, jezdím na jižní Moravu na pstruhové vody. To je úžasný zážitek a ještě si krásně vyčistíte hlavu.“

S jachtou to Martin Trnavský umí, je dokonce dvojnásobným mistrem ČR.
Autor: archiv Martina Trnavského

S jachtou to Martin Trnavský umí, je dokonce dvojnásobným mistrem ČR.

Miluje jachting, stal se dokonce mistrem ČR!

Vraťme se však zpátky ke sportu. V určitou chvíli Martin věděl, že v tenisu už lepší výsledky mít nebude. V té době ho kamarád upozornil na jachting a zavedl ho za Karlem Hrubým, veteránským mistrem světa ve třídě FINN. Ten mladého adepta nejdřív pěkně podusil. Čekala ho spousta brigádnických hodin, například musel natírat ploty nebo opravovat starou loď.

„Když viděl, že jsem neodbytný, začal jsem ho bavit,“ vzpomíná herec na svého prvního trenéra, který ho za dva roky dovedl až k titulu mistra republiky. „Tehdy jsem byl pořád na vodě, naučil jsem se pozorovat vítr, mraky, každé hnutí vzduchu. Díky tomu jsem vyhrával.“

Co je to kiting?

Kiting
Autor: archiv
Postavíte se na prkno, podobné snowboardu nebo surfu, ke kterému je ukotvený padák. Ten musíte dostat do výšky a nabrat do něj vzduch. Pak už jde jen o to, umět se na prkně udržet, když se rozjede – po moři, písku nebo po sněhové pláni.

Lužnici už sjel snad 20x,  teď objevil kiting

„Mám rád spoustu českých vodních ploch, ale nemusím Nechranice,“ přiznává, že dnes už závodí přece jen hlavně pro zábavu.

„Jsem narozený ve znamení Ryb, možná proto mám takový vztah k vodě. Rád také sjíždím řeky, Lužnici jsem jel snad dvacetkrát. Teď na jachting nemám tolik času, zato jsem objevil pro sebe novinku – kiting," svěřuje se.

"Nedávno jsem se učil kajtovat v Chorvatsku a na Rujáně. Na Severní moře se však musím pořádně vybavit neoprénovým oblekem. Já sice vodu miluju, ale studenou rád nemám,“ přiznává herec jednu ze svých slabůstek.

U moře objevil další zálibu - kiting.
Autor: archiv Martina Trnavského
U moře objevil novou vášeň, kiting.