Ne každý houbař je sbírá, ale zkušení vědí, že takový kotrč kadeřavý je opravdovou lahůdkou. Rekordní kousek našli Klárka a Jakub Jankovi. Zatímco běžně tato houba dorůstá do hmotnosti 0,5 až 1,5 kg,  jejich kapitální kousek, který našli na Hlučínsku, měl v průměru 40 cm a 4,5 kilogramu! „Výborný guláš byl pro celou velikou rodinu a ještě zbylo,“ napsali jeho nálezci.

Houbaření? V Evropě jsme nejvíc "ulítlí"!

Houbaření? V Evropě jsme nejvíc "ulítlí"!

Více než 70% obyvatel Česka alespoň jednou v roce vyrazí do lesa na houby. To je fenomén, který ve světě nemá obdoby! Proč je tomu tak a jak se na…celý článek

Adámek Dočal našel bedlu, pod kterou by se za deště mohl schovat!
Autor: Adámek Dočkal
Daří se i bedlám, houbám, ze kterých lze připravit například skvěle chutnající řízky. I ony teď dorůstají do rekordních rozměrů. Bedla, kterou našel Adámek Dočkal, se asi nedala přehlédnout – vždyť je větší, než jeho houbařský klobouk!

Obřích rozměrů dorůstají i královské houby, tedy hřiby. Kateřina Kaňáková šla původně do lesů v Lomu u Stříbra na Tachovsku pro pár hub na smaženici. Našla ovšem kapitální hřib, který měl 1,3 kilogramu! Místo smaženice tak měli k obědu hřibové řízky.

Hřibům se daří také v jižních Čechách. Například Jaroslava Flejberková jich za pár chvil našla na Písecku rovných 65. Ještě víc jich našla Pavlína Bláhová z Vimperka: „Posílám fotku s dnešní úrodou hříbků. Bylo jich přesně 201. Nasbírali jsme je v lese mezi Záblatím a Libínským sedlem na Prachaticku, přesné místo neprozradím, to je naše tajemství,“ napsala.

Fotogalerie
9 fotografií