Třeba takový hřib moravský vás může přijít až na 50 tisíc korun, prozradil Blesku mykologický expert Pavel Špinar (59) z Tábora.

Hřib moravský
Oranžovohnědý klobouček a noha, která i u mladých hub praská, se nedají s ničím splést. Tenhle teplomilný hřib roste hlavně na jihu Moravy a Čech. Dá se najít zejména pod duby a habry na hrázích rybníků až do konce září a když nepřijdou noční mrazíky, i později. Je to naše nejvzácnější a nejvíce chráněná houba.
Pokuta za sběr 50 000 korun

Hřib moravský
Hřib moravský
Autor: Pavel Špinar

Hřib Kluzákův
Tenhle hřib s výrazně zbarveným kloboučkem i nohou je mimořádně vzácný a roste pouze v ČR. Poprvé byl popsán před rokem právě v rezervaci Luční, kde je prozatím jeho jediné místo výskytu.
Pokuta za sběr 50 000 korun

Hřib Kluzákův
Hřib Kluzákův
Autor: Pavel Špinar

Hřib žlutonachový
Tato nejedlá houba roste v listnatých lesích a v symbióze s duby a habry na hrázích rybníků. Mladá houba má bělavý klobouk, který brzy zežloutne, staré plodnice jsou žlutočervené i olivově zelené barvy.
Pokuta za sběr 10 000 korun

Hřib žlutonachový
Hřib žlutonachový
Autor: Pavel Špinar

Hřib Le Galové
Klobouk hříbku, pojmenovaného po francouzské mykoložce, prochází zajímavou přeměnou. Nejprve je bělavý, pak hnědý a u starých hub hnědoolivový. Pozor, je jedovatý! Roste od června do října.
Pokuta za sběr 5000 korun

Hřib Le Galové
Hřib Le Galové
Autor: Pavel Špinar

Hřib bronzový
Má nohu až patnáct cm vysokou a černohnědý klobouk široký i pětadvacet cm. Roste až do začátku října pod duby, buky a kaštany. Lidé si ho často pletou s hřibem borovým a to je chyba, sbírat se nesmí.
Pokuta za sběr 5000 korun

Hřib bronzový
Hřib bronzový
Autor: Pavel Špinar

 

Pavel Špinar (59)

Je dobrovolným strážcem českého unikátu – rezervace hub Luční na hrázi stejnojmenného rybníka poblíž jihočeského Chýnova. Zná na tisíc druhů hub a Blesk seznámil s nejvíce chráněnými, jejichž utrhnutí v lese vás může přijít draho. Chráněné houby jsou vyjmenovány v Zákoně o ochraně přírody č.114/192 Sb.

Pavel Špinar
Pavel Špinar
Autor: Petr Merta