Jak dlouho houbaříte?

"Od tří let."

Kdo vás naučil poznávat houby?

"Chodila jsem na houby s rodiči, babičkou, učila mě prostě celá rodina."

Stalo se vám, že jste se někdy spletla a mále přiotrávila rodinu?

"Naštěstí ne (smích). A houbama by to bylo moc nápadné."

Chodíte na houby raději sama, nebo „v týmu“? Houbaří už i syn?

"Všechno má svoje, když si potřebuji vyčistit hlavu, tak chodím sama. Ale jinak se synem Kubou, to je skvělý parťák. Akorát to má jednu nevýhodu, sbírá i ještěrky, brouky, pavouky ..."

Jak často vyrážíte do lesa?

"Když je houbové období a čas mi dovolí, tak každý den."

Které lesy máte raději? Listnaté, nebo jehličnaté?

"Smíšené."

Křemenáče zaplavují Kanadu, smršť praváků u Prahy!

Křemenáče zaplavují Kanadu, smršť praváků u Prahy!

To se mu to sbírá, povzdechne si nejeden český houbař nad fotkami stovek křemenáčů a praváků, které poslal čtenář Blesk.cz až z daleké Kanady. „V provincii…celý článek

Kam na houby nejčastěji chodíte?

"Do Říčan a do Jevan. Mám tam svoje místa. Ale nedávno jsem byla u kamarádky v Jablonci a tam jsme taky hodně našli."

Podařilo se vám v lese dokonale zabloudit?

"Podařilo, protože mám špatný orientační smysl. Do lesa bez mobilu nevyjdu a když je nejhůř, tak hned volám."

Prozradíte čtenářům místa, kam se dá jít "najisto"?

"Párkrát v životě jsem to několikrát prozradila svým kamarádům, a pak tam stála fronta aut. Takže už nikdy (smích)."

Kterého úlovku si ceníte nejvíce?

"Z každého nálezu se raduji a tím si stejně jako smíchem prodlužuji život."

Jaké houby považujete za nejlepší, nejchutnější a jak je nejraději připravujete?

"Určitě skvělý je kotrč nebo masáky, protože z těch je nejlepší držkovka. Hřiby jsou výborné do bílé omáčky, lišky na másle a taková kulajda, no prostě každá houba má svoje."

Recept na kulajdu podle Venduly Auš Svobodové:

Co budete potřebovat:

  • Hřib čerstvý 200 g
  • Brambory rané 5 ks
  • Zakysaná smetana 1 kelímek
  • Smetana na vaření 10 % 1 kelímek
  • Vejce 10
  • Máslo 150 g
  • Olej 60 ml
  • Bobkový list 2 ks
  • Nové koření 1 g
  • Pepř 1 špetka
  • Sůl 1 špetka
  • Vegeta 5 g
  • Chilli koření 1 špetka
  • Ocet 5 ml
  • Citrón 40 g
  • Mouka 1 hrst
  • Houbové koření 3 g

Postup přípravy:

Nakrájené houby osmažíme na oleji a kousku másla, syrové brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme houbovým bujónem, vaříme do změknutí, potom přidáme zakysanou a obyčejnou smetanu rozšlehanou s hladkou moukou, odstavíme a přidáme celá rozklepnutá vejce, až dojdou, přidáme ocet a citrón, dle chuti okořeníme.


Našli jste rekordní úrodu hub nebo kapitální či vzácné kousky? Pochlubte se ostatním čtenářům Blesk.cz. Pošlete jejich fotky s popisem kde a kolik jste jich našli na adresu hobby@blesk.cz. Všechny vaše úlovky zveřejníme!


Fotogalerie
9 fotografií

Houbařská mánie začala, na hříbky s kosou!

Houbařská mánie začala, na hříbky s kosou!

Houbařům konečně začínají ty pravé žně! Lesy po dlouhých týdnech sucha žíznily, ale plačtivé počasí posledních dnů dokázalo své. Podhoubí se rychle…celý článek