Nárok na titul Rumový král“ si tedy činí právě on. Ani jemu se už sbírka nevejde do bytu a tak ji přestěhoval do restaurace Havana v brněnské Líšni. Tady zabírá tři police za barem a prostor za kovanou mříží. Teď je tu 364 různých druhů rumu, ale klasický český tuzemák tu také nenajdete. I Radek Novotný sbírá jen pravé rumy, tedy ty, vyrobené z třtinového rumu.

Největší rarita: Rum z Nepálu

Tenhle rum ve flašce ve tvaru zahnuté dýky urazil do Brna pěkný kus cesty. Dováží se totiž až z Nepálu, kde panuje prohibice.
Autor: Ondřej Požár
„Zpočátku jsem měl jen asi sto druhů. A na číslo 364 jsem se dostal během posledního půl roku,“ vysvětlil Novotný. Teď má lahve z 39 zemí a sbírku chce dál rozšiřovat. Nejsilnější rum má obsah 66 procent alkoholu, nejstarší je z roku 1975. „Toho se vyrobilo jen 518 lahví,“ upřesňuje majitel sbírky.

Provozní restaurace Michal Nedzbala shání rum do sbírky svého šéfa po celém světě. Většinou jej v zahraničí vybírá osobně.
Autor: Ondřej Požár
Za opravdovou raritu Novotného sbírky lze označit nepálský rum v lahvi ve tvaru zahnuté dýky. „V Nepálu mají prohibici, takže rum prodává přímo vláda do zahraničí a příjem jde rovnou do státní kasy,“ dodává barman Filip.

Novotný má ještě proti svému pražskému konkurentovi v ruce ještě jeden trumf:: Jen pro stejnojmennou restauraci vyrábí rum malý lihovar přímo v Havaně!

Milan Háva, sběratel rumu z Prahy,  se ale nehodlá nechat porazit: „Brno má náskok jen několika lahví. Jedu do světa poohlédnout se po dalších,  takže na podzim uvidíme, kdo z koho,“ směje se.

Fotogalerie
12 fotografií