Jen málokterý tvor je opředený tolika legendami jako sumec. Největší sladkovodní ryba Evropy zaútočí na všechno, co se jí vejde do tlamy. Vypráví se, že polyká kachny, psy a dokonce i lidi. „Často jsem přemýšlel o tom, jestli je kořist, kterou sumec spolkne, ještě živá. A myslím, že to tak v mnoha případech opravdu je“, říká Jakub.

Podívejte se na video, jak velký sumec spolkl psa:

Video
Video se připravuje ...

Sumec dokáže slupnout i psa Česká Televize


Ze břehu Rhony lovit nesměl, čeká ho dřina ve člunu

Jakub a jeho kamarád Pepa se chystají lovit v místech, kde se řeka Rhona vlévá do Středozemního moře. Okolní pozemky patří soukromým farmářům a rybaření ze břehu tedy nepřipadá v úvahu. Čeká je tak dřina ve stísněném prostoru motorových člunů.

Celá expedice má jasný cíl – ulovit jednoho z největších světových predátorů. „Pokud chceme chytit sumce, musíme obvykle použít velkou a kvalitní návnadu. Lín je perfektní, taková laskomina pro sumce“, vysvětluje Jakub.

Video
Video se připravuje ...

Jakub Vágner ukazuje sumce Česká Televize

Dvoumetrový sumec? Pro Jakuba pořád malý úlovek

V prvních dnech Jakubovi štěstí nepřeje. Voda je nezvykle studená a čekání se prodlužuje. Pak konečně přichází záběr a Jakub vytahuje prvního sumce. Měří sice jenom něco přes metr, i tak ale zabral na kilového lína. K přívlastku „gigantický“ má pak daleko i další úlovek.

První sumec nic moc, ale i další dvoumetrový se zdál Jakubovi malý
Autor: Česká televize

Štěstí snad Jakubovi přinese kamarád a ichtyolog Fred, se kterým zkoumali sumce po celé Francii. A skutečně – netrvá to dlouho a na prutu je další ryba. Jakub nechává Freda, aby ji vytáhnul. Sumec má dobré dva metry a oba z něho mají velkou radost. Ovšem jeden z těch skutečných posledních mohykánů řeky Rhony Jakubovi dál uniká. Podaří se mu i tentokrát uspět?

Další pokračování dokumentárního cyklu Rybí legendy Jakuba Vágnera vvysílá program ČT1 ve středu 30. listopadu ve 20:55.

Fotogalerie
5 fotografií