„U tajmena nejde ani tak o sílu jako spíš o jeho chytrost“, přibližuje svého protivníka Jakub. „Je mazaný a vy ho prostě musíte přelstít“, doplňuje český rybář. Na cestě za tajmenem čeká jeho expedici dlouhá cesta pouští Gobi. Obrovskou neprobádanou pustinou a místem, kde podle legend žije mýtický červ Olgoj chorchoj.

Jakubův souboj s králem Jeniseje sleduje také filmový štáb
Autor: Česká televize

Spolehlivý UAZ hltá stovky kilometrů a řeka Malý Jenisej, cíl cesty, je za pár dní na dosah. Pak už zbývá jen urazit několik desítek kilometrů na koních a konečně se před Jakubem objevuje křišťálově čistá řeka. Vracíme jsme se do míst, kde Jakub a tajmen svedli zatím poslední souboj. „Asi žádná ryba mě nevyškolila tak, jako tehdy onen tajmen. Třikrát jsem ho měl na prutě a stejně mi vždycky utekl. Ale asi je to tak dobře, jednoduše byl lepší než já,“ vzpomíná na poslední setkání s tajmenem Jakub.

Tajmenova tlama vypadá na první pohled neškodně, ale zdání klame.
Autor: Česká televize

Na známých místech mu ale štěstí nepřeje, a proto se musí vydat tam, kde ještě nikdo nelovil. Teploty klesají hluboko pod bod mrazu a v náročném terénu si celá expedice sáhne na dno sil. Odměna ale stojí za to – velká a hluboká tůň slibuje úspěch. „Kde jinde by měl žít král Malého Jeniseje než právě tady?“ věří Jakub. Nahazuje a po několika dnech čekání ho obří tajmen znovu vyzve na souboj…

Pokračování dokumentárního cyklu Rybí legendy Jakuba Vágnera vysílá program ČT1 ve středu 4. ledna ve 22:00.

Fotogalerie
10 fotografií