Češi jsou národem houbařů. „Ale to vlastně všichni Slované,“ upřesňuje mykolog Vladimír Antonín a dodává: „Čím víc ale půjdeme na západ a sever Evropy, bude zájem o houby klesat. Někde dokonce houby považují za zdroj nečistoty v lese. Dokonce jsem se jednou setkal s vysokoškolsky vzdělanou

Arnošt Goldflam právě něco našel
Autor: Česká televize
Britkou, která odmítala vzít houbu do ruky, aniž by si před tím navlékla rukavice.“

Ve skutečnosti jsou houby nejenom zdroj potravy, ale slouží i k výrobě léků a nebylo by bez nich ani kvasných procesů. „Žádné pivo, víno ani slivovica,“ vypočítává „vševědoucí tata“ Goldflam. V České republice roste zhruba čtyři tisíce velkých hub a my se dnes podíváme na zoubek těm, se kterými přichází jaro.

Video
Video se připravuje ...

Mykolog vysvětluje, že smrže jsou po lanýžích nejdražšími houbami Česká televize

V Americe po sobě kvůli smržům i střílejí!

„Patří k nim i smrž," říká další odborník Jiří Polčák. „Je ceněný skoro stejně jako lanýže a zároveň je to houba, kvůli které tekla i nějaká ta kapka krve. V Americe, kde lanýže nerostou, se na smrže totiž dělají doslova nájezdy. Lidé si propichují kola a někdy po sobě houbaři i střílejí,“ vysvětluje.

Kromě smržů

smrž obecný roste i v zahradách nebo v ovocných sadech
Autor: Česká televize
můžete z kraje jara najít i ucháče, kačenky nebo ucho Jidášovo. A pokud budete mít štěstí, narazíte i na ohnivce rakouského, do dálky zářící ozdobu lesa. Je sice nejedlý, ale třeba Indiáni s ním zastavovali krvácení.

Především díky pomoci mykologů naše rozverná dvojice přeci jenom nějaké ty houby nasbírá a pouští se do přípravy salátu ze smržů. „Dej tam ty ředkvičky. Pozor, té bazalky jenom trochu. Zakapeme citronem a počkej, jak se budeš olizovat,“ poučuje „tata“ Goldflam vyjukaného „kluka“ Poláška.

První část cyklu Na houby vysílá program ČT2 v sobotu 18. února v 10:15 hod.

Fotogalerie
8 fotografií