Je mnoho druhů pokojových květin. Každá je jiná a proto vyžadují rozdílnou péči. Orchidejím škodí pravidelné zalévání, lopatkovec zase vyžaduje bohatou zálivku. Připravili jsme proto seznam těch nejdůležitějších tipů a rad, které byste při péči o květiny měli znát. 

 

Obecné rady

  • Před nákupem každé rostliny si přečtěte papírovou cedulku, která je zapíchnutá v květináči. Najdete na ní základní informace o květině. Zjistíte tak, zda se rostlina hodí do vašich podmínek.
  • Nikdy rostlinu nepřesazujte do keramických květináčů bez plastových květináčků s otvory. Voda musí volně odtékat, jinak by vám rostlina hnila.
  • Květinu umístěte na světlé místo, kde není příliš přímého světla a průvan.
  • Zalévejte s mírou. Všeho moc škodí. V zimě se zálivkou šetříme.

Orchidej

Orchideje vydrží prakticky v jakýchkoli podmínkách. Jednou týdně vyžadují ponoření kořenů do vlažné vody. Jinak je příliš nezaléváme.

Fotogalerie
6 fotografií
 

Sukulent

Sukulenty jsou skvělou rostlinou pro rekreační pěstitele, kteří na svoje květiny nemají čas. Vyžadují pouze světlé stanoviště a občasnou zálivku jednou za 10 – 14 dní. V hobbymarketech a zahradnictvích seženete mnoho různých druhů, takže si můžete vybrat, která bude do vašeho pokoje ta nejhezčí.

 

Břečťan

Oblíbená pnoucí rostlina se výborně hodí pro pěstování v bytech. Dá se pěstovat pomocí tyček, mříž či drátěných oblouků do výšky. Druhou variantou je svěšení šlahounů dolů. Břečťany mají rády světlá místa, ale přímý sluneční svit jim škodí. Zaléváme střední zálivkou s mírou.

 

Fíkus

V českých domácnostech fíkus najdeme opravdu často. Nejhojněji se u nás vyskytuje druh Ficus Robusta. Fikusy jsou pro pěstitele nenáročné. Vyžadují světlé stanoviště bez přímého světla. Při nedostatku světla rostlina ztrácí shazuje listy. Rosíme a středně zaléváme. Důležitá je pravidelnost. Pozor, rostlině se nedaří, pokud ji zaléváme tvrdou vodou.

 

Fialka

Klasika, kterou každá maminka dostala od svého syna k svátku. Květina je oblíbená pro své sytě barevné květy a nenáročnost. Aby nám rostlina kvetla po celý rok, je důležité světlé stanoviště a pravidelná zálivka. Ale opatrně, květině se nesmí namočit listy. 

 

Kalanchoe

Tučnolistá pokojovka, které se daří v jakémkoli prostředí. Nenáročná, barevně kvetoucí květina, která se snadno množí. Jednoduše ustřihneme jeden odének a necháme zakořenit do vody, poté můžeme znovu zasadit. Kalanchoe nepotřebuje velkou péči. K životu jí stačí slunné stanoviště a pravidelná zálivka. Na podzim ji odpoledne dáváme do stínu, aby nám opět vytvořila květy.