Výjimečný koníček

Marie Imbrová, která několik let působila v diplomacii, konktrétě na zastupitelských úřadech v Keni a Zimbabwe, buduje svou kolekci afrických šperků od roku 1997. „Navštívila jsem osmnáct afrických zemí, kde jsem si jednotlivé šperky zakoupila zprvu pro svou potřebu. Od roku 2010 je prezentuji na chráněných výstavách a společenských akcích,“ uvedla s tím, že v současné době má asi 50 historicky cenných šperků, které vystavuje, dále na 80 šperků současných moderních afrických tvůrců a dalších 160 zajímavých kousků z tržišť či přímo od etnik jako jsou Masajové, Samburové, Tonga apod. „Jejich kvalitu pravidelně konzultuji v Keni se sběratelkou Rhodia Mann a se sběrateli afrických šperků v USA,“ dodala.

Obdivujte unikátní šperky v centru Prahy

Marie Imbrová, která zůstala srdcem v Africe i poté, co opustila diplomatické služby, autentické africké šperky nejen vystavuje, ale také o nich, jejich historii a výrobě hovoří na různých přednáškách. Nejbližší akcí, na které svou kolekci představí, je festival Afrobailar. Prezentace s prodejní přehlídkou se uskuteční 3. listopadu v Latino Klubu Palanca v OD Kotva v Praze.

Fotogalerie
6 fotografií

Marie Imbrová vystudovala afrikanistiku-orientalistiku na Filozofické fakultě v Praze.  Působila v oblasti kultury, např. na zámku v Libochovicích či v Okresním muzeu v Lounech. Několik let působila jako konzulka české ambasády a poté charge d'affaires v Keni a zimbabwském Harare. Ani poté, co z diplomacie odešla, vazby s Afrikou nepřetrhala. Vrací se do Tengenenge, kde žije jedinečná komunita výtvarníků. Na pomoc tamním dětem založila občanské sdružení, kterému se mj. podařilo postavit v Tengenenge školu.