Skořice je aromatická červeno-hnědá kůra skořicovníků pocházejících z asijských oblastí. Skořicovník cejlonský pochází ze Srí Lanky, skořicovník čínský se pěstuje v oblastech Barmy, jižní Číny, Indonésie a Thajska. Právě skořice z ceylonských skořicovníků je považována za tu nejkvalitnější. Usušená kůra tvoří charakteristické svitky, které vynikají plnou aromatickou vůní. Charekteristickou chuť a aroma jí dodává důležitá organická sloučenina Cinnamaldehyd.

 

Léčivé účinky

Skořice však není ledajaké koření. Už staří Egypťané a Číňané věřili jejím zázračný ozdravným účinkům. Vyráběli z ní různé olejové masti a tinktury, které působily protizánětlivě a prohřívaly. Dodnes farmaceuti skořici takto používají, takže skořici najdete v různých regeneračních zábalech a hojících mastích. Skořice také výborně prokrvuje pokožku a urychluje látkovou výměnu, proto se přidává do anticelulitidních přípravků.

Fotogalerie
4 fotografie

Zahraniční výzkumná centra dokonce tvrdí, že pravidelná konzumace ½ lžičky skořice snižuje hladinu cholesterolu v krvi a preventivně působí při diabetesu. Někteří dokonce věří, že skořice pomáhá v boji proti nadbytečným kilogramům. Určitě to můžete vyzkoušet, nezapomeňte však na pohyb a zdravou stravu. Skořice vám uleví také při zažívacích potížích. Bojuje proti nechutenství a domácí likér se skořicí je hotový balzám na duši. Povzbudí ducha i tělo.

 

Na nachlazení je skořice nejlepší

V chladném období se doporučuje užívat skořici smíchanou s medem a čerstvou citrónovou šťávou. Tato směs vyniká antibiotickými a protizánětlivými účinky, takže skvěle působí při nachlazení, kašli a angíně. Určitě na tento starý babský recept nezapomeňte, opravdu to funguje.