Krásně barevných vajíček docílíme použitím úplně obyčejných ingrediencí. Sytě žlutou barvu vajíčkům dodá kurkuma, cihlově červenou slupky cibule, sytě červenou barvu červené víno či červená řepa, na zeleno je zase obarví mražený špenát.

Nebojte se experimentovat

Pokud vložíte vajíčka do staré silonové punčochy, můžete na nich vykouzlit pěkné vzory přiložením jarních lístků či ozdobných listů. (Pěkné jsou například lipové listy).

Vložit také můžete různé drobné konfetové hvězdičky či kolečka, ale pamatujte, že k přírodnímu barvení se více hodí přírodní motivy.

Jak na to 

Vajíčka v barvící směsi musíme nechat vždy alespoň půl hodiny. Pro lepší efekt je v rendlíku s barvou necháme přes noc. Přírodní barva na bílou skořápku chytá pomaleji než klasická potravinářská barviva. Pokud vajíčka barvíme cibulí nebo špenátem, je vhodné je zabalit do gázi nebo silonové punčochy, aby se drobné kousky slupek a špenátu na vajíčka nelepily.

Prvním krokem je vždy svaření vody, octu a trošky soli a kmínu v menším rendlíku. Poté můžeme přidat zvolené barvivo. Podle barev volíme takto: 

  • Žluté vejce (4 lžíce kurkumy)
  • Zelená vejce ( půl kostky mraženého špenátu)
  • Červená vejce (1 litr levného konzumního červeného vína nebo 3 na kostky nakrájené řepy)
  • Hnědá vejce (5 velkých hrstí cibulových slupek)
  • Modrá vejce (na drobno nakrájená malá hlávka červeného zelí)  

Na závěr vajíčka lehce pomastíme sádlem, aby se pěkně leskla.

Inspirujte se ve fotogalerii:
Fotogalerie
1 fotografie
Vše o Velikonocích se dočtete ZDE >>>